"Helten" fra Skårup fik uskyldig dømt for røveri

En 35-årig mand fra Skårup på Sydfyn har overfor politiet erkendt, at han i flere tilfælde har afgivet falske anmeldelser og forklaringer i retten, som formentlig kostede en mand en fængselsdom.

Sagen drejer sig om den 35-årige mand fra Skårup på Sydfyn, der  i slutningen af januar forklarede både politiet og omverdenen, hvordan han havde jaget to mulige røvere på flugt og afværget et røveri  i Skårup på Fyn – en forklaring, manden efterfølgende erkendte var falsk. Men det viser sig at det langt fra var den eneste søforklaring, den 35-årige har været ude i.

Fyns Politi har nu afsluttet sin efterforskning af sagen. Efterforskningen har ført til, at den 35-årige mand er blevet sigtet i otte sager for afgivelse af falske anmeldelser, falske forklaringer i retten samt bedrageri.

Læs også: Fonhindrede røveri i Skårup og blev udråbt som helt: Det hele var løgn

De falske anmeldelser og forklaringer i retten medførte blandt andet, at en dengang 33-årig mand blev idømt halvanden års fængsel for blandt andet for et røveri mod den 35-årige sigtede – et røveri, som det nu viser sig formentlig aldrig fandt sted.

- Der er tale om en yderst usædvanlig sag. Selv om det kan lyde underligt, så var det faktisk et medvirkende faktum til opklaringen, at manden fik en dusør i forbindelse med det røveri, han påstod at have afværget i Skårup. Vi fik nemlig i den forbindelse nogle henvendelser fra borgerne, som vakte vores mistanke, og derefter gik det stærkt, siger vicepolitiinspektør Klaus Arboe fra Fyns Politi.

Den ældste sag, den 35-årige er sigtet for, stammer tilbage fra 2003, hvor han den 28. december anmeldte et røveri, begået mod ham. Den anmeldelse har han erkendt var falsk.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med nu

Året efter, den 5. oktober 2004, fortalte han politiet, at han var blevet udsat for et nyt røveri. Denne gang udpegede han også en gerningsmand, og sagen kom den 19. november 2004 i byretten, hvor en dengang 33-årig mand blev dømt for røveriet. Sagen blev 10. februar prøvet i Landsretten, der også fandt den 33-årige mand skyldig, og idømte ham halvandet års fængsel – blandt andet for dette røveri.

I december 2009 fortalte han politiet, at han havde været udsat for et tyveri fra sit hjem – et tyveri, som angiveligt aldrig har fundet sted, men som han alligevel også anmeldte til sit forsikringsselskab.

I 2011 var den 35-årige igen hos politiet for at anmelde, han den 20. juli havde været udsat for et røveri.

Endelig var der så sagen i januar 2013, hvor den 35-årige gik til politiet og fortalte, hvordan han havde forhindret et røveri mod den lokale sparekasse eller brugs. I første omgang blev han hædret med en dusør for at have stoppet de mulige gerningsmænd.

Den 35-årige mand har over for politiet erkendt sig skyldig i sigtelserne i sagerne. Sagen vil nu blive overdraget til anklagemyndigheden til vurdering af tiltalespørgsmålet.

- Der er noget der tyder på, at en mand er blevet dømt på et forkert grundlag for cirka 10 år siden. Derfor vil anklagemyndigheden tage skridt til at få rettet op på den gamle sag. Det vil ske samtidig med en vurdering af sigtelserne mod den 35-årige mand. Hvis man er dømt som følge af falske forklaringer, så skal man naturligvis renses. Der kan desuden også blive tale om en erstatning, siger chefanklager Jan Stick.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip