Helveg Petersen er dybt bekymret for ny homo-lov i Uganda

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) siger, at det er med dyb beklagelse, at han har hørt om det ugandiske parlaments vedtagelse af en lov, som ødelægger homoseksuelles rettigheder.

- Fra dansk side har vi løbende rejst kritik af lovforslaget, og gentagne gange understreget den ugandiske regerings pligt til at bekæmpe intolerance overfor mennesker med en anden seksuel orientering, siger Helveg Petersen.

Han tilføjer, at Danmark forventer, at den ugandiske regering lever op til dens internationale forpligtigelser, herunder princippet om ikke-diskrimination, der også er forankret i den ugandiske forfatning.

- Jeg hæfter mig ved, at lovforslaget ikke er fremsat af den ugandiske regering, men af et parlamentsmedlem, og at den ugandiske præsident og premierminister har været imod lovforslaget, siger udviklingsministeren og fortsætter:

- Præsidenten har mulighed for at sende loven tilbage til parlamentet, og der kan gå lang tid, inden det står klart, om loven vil træde i kraft.

- Det er derfor for tidligt at vurdere om sagen bør få konsekvenser for Danmarks udviklingssamarbejde med Uganda. Danmark er imod enhver form for diskrimination, herunder også diskrimination på grundlag af seksuel orientering, pointerer Helveg Petersen.

Den lov, som er blevet vedtaget, betyder, at homoseksuelle kan straffes med fængsel op til livstid for gentagne tilfælde, skriver BBC.

Loven gør det også ulovligt - med fængsel til følge - ikke at anmelde homoseksuelle aktiviteter til politiet.

Parlamentet i Uganda har siden 2009 diskuteret, om der skulle indføres dødsstraf for homoseksualitet, men den paragraf er sløjfet.

Parlamentets beslutning vækker vrede blandt både udenlandske donorer og aktivister.

/ritzau/

Dagens Gossip