Hemmelig sag om terror ender i det rene ingenting

Skrevet af admin

12/07/2016

Dagens topnyheder

Med løsladelsen af en mand, som er sigtet for menneskesmugling, er en hemmelig sag, der startede som en terrorsag, ved at ende i det rene ingenting.

Sagen tog sin begyndelse i påsken, da politiet anholdt tre mænd i Københavns Lufthavn mindre end to døgn efter bombeangreb i Bruxelles. En af dem blev løsladt igen, men to blev fremstillet i grundlovsforhør og fængslet.

Grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre - det vil sige, at end ikke sigtelsen mod de to mænd kom til offentlighedens kendskab. Lige siden har politi og anklagemyndighed været tavse om sagen.

I midten af juni kunne Ritzau på baggrund af en aktindsigt hos Retten på Frederiksberg dog fortælle, at sigtelsen mod de to fængslede mænd gik på, at de var indrejst "i forbindelse med forberedelserne til en terrorhandling på ukendt tid og sted i Danmark."

Efter godt to måneder besluttede Statsadvokaten i København at opgive sagen, og den ene af de sigtede - en 24-årig mand med asyl i Grækenland - blev løsladt.

Den anden måtte blive i sin celle med en ny sigtelse for menneskesmugling på halsen.

Tirsdag blev han så også løsladt. Den 32-årige er stadig sigtet for menneskesmugling, men hans forsvarer, Michael Juul Eriksen, regner med, at sigtelsen vil blive frafaldet.

- Ellers var han næppe blevet løsladt. Han har ikke lagt skjul på, at han ville forlade Danmark, så snart han blev løsladt, og han er allerede på vej ud af landet, siger han.

Den 32-årige var mere end almindelig vred over at blive fængslet og med hemmelighedskræmmeriet i hans sag.

- Jeg har aldrig set nogen være så fortørnet over at blive varetægtsfængslet, siger Michael Juul Eriksen.

I et retsmøde 21. april fik den 32-åriges frustrationer frit løb:

- Det her er ikke retfærdighed, sagde den velklædte mand på flydende engelsk.

- Jeg vil have, at folk skal kende til det her. Det er umenneskeligt.

Michael Juul Eriksen vil nu kræve erstatning til sin klient for de mere end tre måneder han har siddet bag tremmer.

/ritzau/