Hemmelig UEFA-plan truer FIFAs VM

Ifølge The Independent går UEFAs plan ud på at invitere store fodboldlande som Brasilien, Argentina, Mexico og sågar Japan med til kommende EM-slutrunder allerede fra slutrunden i 2020.

De revolutionerende planer bliver ifølge den engelske avis diskuteret af rådgivere tæt på UEFAs franske præsident Michel Platini, og ses som endnu et tegn på den stigende rivalisering mellem det europæiske forbund og FIFA med præsident Sepp Blatter som frontfigur.

Planen er ikke færdig og slet ikke godkendt, men en af Platinis centrale rådgivere siger ifølge The Independent følgende:

- Idéerne er på et tidligt stadium, men de er absolut gennemførlige. Sydamerikanerne har gjort det i årtier, altså har inviteret hold uden for deres eget kontinent til at tage del i Copa America. Så hvorfor ikke Europa?

Allerede i 2016 udvides EM til 24 hold, hvilket er blot otte færre end VM. Og Independents kilde antyder, at EM med gæster fra andre kontinenter kunne blive afviklet på samme måde som FIFAs flagskib.

Der er ifølge The Independent ikke nogen tvivl om, at man i UEFA er udmærket klar over, at Sepp Blatters FIFA vil se tiltaget som en betydelig trussel, eftersom VM-slutrunden er FIFAs primære indtægtskilde. Men samtidig tyder UEFAs planlægning på, at afgrunden mellem fodboldverdenens to største skikkelser, Platini og Blatter, er blevet bredere og dybere.

På den ene side er der især fra UEFAs side stor uro omkring FIFAs og Sepp Blatters beslutning om at give VM i fodbold til Qatar i 2022. På den anden side har FIFA et ønske om at minimere Europas indflydelse. Som Independents kilde siger:

- Mange i FIFA taler om at skære ned på Europas magt og reducere antallet af europæiske nationer ved VM, ligesom de vil beskære vores præsentation i FIFAs ledelse.

Dagens Gossip