Her er de chokerende tal: Så meget højere er unge mænds dødelighed

Skrevet af Marie Milling

20/05/2015

Mest læste i dag

Snart er der Mens Health Week, og dette år er der fokus på unge mænds helbred.

For det er desværre kedelige tal, som gør sig gældende for dem.

Når der er 100 unge kvinder i alderen 15 til 25, som dør, er der 300 unge mænd, der dør.

Læs også: Camilla så kvinde mobbe udviklingshæmmet: "Hold kæft, du burde skamme dig"

- Der har været talt meget om, at de unge mænd er stærkt repræsenteret i ulykkesstatistikkerne, siger Svend Aage Madsen, som er Chefpsykolog på Rigshospitalet og Formand for Mænds Sundhed og fortsætter:

- Men vi vil gerne skabe fokus om, at de også er højere repræsenteret i sygdomsstatistikkerne.

Rækken er lang med områder, hvor de unge mænd klarer sig dårligere, når det kommer til at passe på dem selv.

For eksempel ryger de mere, drikker mere og tager flere stoffer.

Mænd tuder ikke
Men desværre er de ikke lige så gode til at bede om hjælp, når de har brug for det.

Derfor ser man, at de ligger højere i selvmordsstatistikkerne og i sygdomsstatistikkerne.

Men det er ikke kun fordi, de unge mænd er lidt dovne, at de ikke tager til lægen. Der er mønstre i samfundet og kulturelle ting, som gør, at det bliver indprentet, at man som mand ikke skal spørge om hjælp.

- Vi kæmper imod, at man traditionelt har forventet, at mænd er bedre til at bide smerten i sig, fordi de skulle ud og forsørge familien og være den stærke.

Det forklarer Svend Aage Madsen, som påpeger, at det til gengæld var en fordel, når kvinder var meget opmærksom på signaler om, at nogen havde det skidt, så hun kunne passe på familien.

Også Simon Simonsen, som har en PhD. i sundhedsvidenskab, er mandeforsker og næstformand i Center for Mænds Sundhed, er enig med ham.

Læs også: Teenagere og 1-årig anholdt for makabert drab på 6-årig

Han påpeger dog, at nogle af de ting, som spiller ind på, at unge mænd er dårligere til at passe på sig selv, også gavner samfundet på andre tidspunkter.

- Det er jo vores unge mænd, som melder sig til at kæmpe i krig. Det er den mere vilde side i dem, som får dem til at melde sig.

Han påpeger også, at det er et svaghedstegn, når mænd beder om hjælp, ligesom hvis de går til lægen eller opsøger psykolog.

Svend Aage Madsen håber på, at Mens Health Week, som starter 4. juni, kan være med til at sætte problematikken med de unge mænd på dagsordenen.

Og problemet er ikke til at komme uden om, for på intet tidspunkt i livet er der større forskel på dødeligheden blandt kvinder og mænd end i de unge år.

Han er sikker på, at det vil være en fordel at gribe ind tidligere, så man også sikrer, at de ældre mænd bliver sundere ved at ændre deres vaner tidligere i livet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: