Her er de største trusler mod opsvinget

Senest onsdag formiddag, hvor Nordea offentliggjorde nyeste version af sin nyeste prognose. Og Nordea tror på opsvinget. 3,8 procent vækst i verden i 2014, 2,9 procent i USA og 1 procent i Euroområdet. Dansk økonomi ventes at vokse med 1,3 procent.

Men ligesom 2011 er der trusler, som kan ødelægge det for os alle sammen.

Blandt de absolut største er konflikten i Syrien, som i et worst case scenario vil eskalere, sprede sig til regionen og presse olieprisen dramatisk i vejret. I den situation vil Nordea ikke udelukke en oliepris på 160 dollar per tønde. Til sammenligning har prisen på den brent-olie, som pumpes op i Nordsøen aldrig kostet mere end de 147 dollar per tønde, som var prisen i juli 2008. Onsdag middag fås en tønde olie for 111 dollar og Nordeas hovedscenarie for olieprisen er faktisk, at den skal lidt ned, blandt andet på grund af den øgede udvinding i USA, så prisen i gennemsnit vil falde med en dollar om året fra 108 i år til 106 i 2015.

Den anden store risiko er en hård landing i kinesisk økonomi. Den tidligere så buldrende vækst i Kina er de senere år fra 9,3 procent i 2011 og 7,8 procent i 2012. I år venter Nordea, at den kinesiske økonomi vil udevide sig med 7,5 procent, fulgt af 7,3 procent næste år og bare 7 procent i 2015.Og det er cirka, hvad opsvinget kan bære. Bremser væksten hårdere op, vil det få store konsekvenser for verdensøkonomien, fordi Kina driver så stor en del af den globale efterspørgsel.

»En hård landing vil være vækst godt under syv procent. Fem procent vil være en rigtig hård landing, fire procent vil være dramatisk,« siger Nordeas cheføkonom Helge J. Petersen, der er hovedforfatter på prognosen.

Han ser desuden fortsat en risiko i eurokrisen, der er inddæmmet, men som endnu ikke kan afblæses. Selv hårdt ramte lande som Spanien og Italien ventes positive vækstrater på 0,8 og 0,6 procent i år og næste år, men opstår der påny usikkerhed om finanspolitikken i regionen eller bryder forhandlingerne om den europæiske bankunion sammen, vil det kunne få krisen til at blusse op igen og få konsekvenser for opsvinget.

Netop eurokrisen har ført til en meget lempelig pengepolitik. Nu er risikoen, at politikerne vil arbejde for hurtigt eller gå for voldsomt til værks, når de skal stramme den op igen. Det gælder også i USA, og på begge sider af Atlanten vil en for hårdhændet fremfærd ramme både boligmarkederne og de finansielle markeder hårdt.

Endelig findes en risiko i de fremadstormende nye økonomier kendt som emerging markets. Går gassen pludselig af ballonen i disse små kraftcentre for vækst, vil det gøre det sværere for verdensøkonomien mulighed for at komme op i gear.

 

Dagens Gossip