Her er de to ting, du skal spise og drikke for at gøre kroppen yngre

De fleste ved, at rygning og sodavand ikke just er godt for kroppen. Faktisk fører det til, at kroppen bliver to til seks år ældre i biologisk alder, viser “sladreproteiner” i blodet.

Men det er tilsyneladende muligt at bremse din biologiske alder.

Svenske forskere har nemlig identificeret en samling af proteiner i blodet, der afslører kroppens biologiske alder og udseende. Det skriver Videnskab.dk

- Det er første gang, man kan se de træk alene i blodet, og det kan vise os betydningen af vores livsstil, siger studiets førsteforfatter Stefan Enroth, forsker på Institutionen for Immunologi, Genetik og Patologi under Uppsala Universitet i Sverige.

Studiet peger på, at man muligvis kan bremse sin biologiske alder ved at ændre livsstil. Her er det især fed fisk og kaffe, der kan hjælpe. Resultaterne viser, at tre til seks kopper kaffe om dagen resulterer i et proteinniveau, der svarer til en 5,6 år biologisk yngre krop end ens egentlige alder.

Motion er ifølge undersøgelsen - og almindelig sund fornuft - også godt i forhold til at holde kroppen ung. De forsøgspersoner, der trænede lidt eller slet ikke, var henholdsvis 2,3 og 5,2 år biologisk ældre end dem, der trænede en gennemsnitlig mængde for samme aldersgruppe.

Læs også: Ny forskning: Fem kopper kaffe om dagen er godt for helbredet

Til gengæld er der godt nyt til dem, som godt gider motionere, men heller ikke gider det hele tiden. Der lader nemlig ikke til at være en bedre effekt for folk, der træner mere eller meget mere end gennemsnittet.

Meget præcise målinger
Den danske kollega Claus Desler Madsen roser svenskernes forskning.

- Det er rigtig spændende, fordi det giver et indblik i, hvor gammel man er rent biologisk. Måske kan biomarkører blive brugt som et værktøj, hvor folk kan spise lidt flere fisk og så få nogle ting over på plussiden, fordi de kan se, at de er 45 år i en 49-årig krop, siger aldringsforsker Claus Desler Madsen, som er adjunkt ved Center for Sund Aldring, Københavns Universitet.

Forskningen viste, at en af de vigtigste faktorer bag kræft og hjertekarsygdomme var alder. Alderen påvirkede forsøgspersonernes niveau af en række proteiner i blodet. Derefter vendte forskerne det hele på hovedet.

De prøvede at se, om de kunne forudsige alder, højde og vægt på forsøgspersonerne alene ud fra proteinerne. Derefter dykkede de ned i puljen af cirka 1000 forsøgsperoner og undersøgte, hvordan deres livsstil var.

Her fandt de 115 rygere og 860 ikke-rygere. Når de sammenlignede dem, viste det sig, at rygning gør kroppen cirka 2,3 år ældre end personernes egentlige alder. Også i forhold til fedme målt i vægt i forhold til højde (BMI) var der en betydelig forskel.

Folk, som havde en BMI på over 40, havde en krop, der var 6,3 år ældre end deres egentlige alder.

Forskerne har ikke undersøgt, om livsstilsændringer også kan spores i proteinerne. Men:

- Vi har ikke data før og efter sådan noget som rygestop, så vi kan ikke sige, om det er permanent. Men jeg vil tro, at de fleste effekter er reversible, og at ændringer i livsstil vil kunne ses i blodproteinprofilen og dermed i din beregnede biologiske alder, siger Stefan Enroth.

Læs også: Ny forskning: Har du mælk i kaffen, så er du flinkere og mere godhjertet

Så find du blot kaffekoppen frem.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip