Her er efternavnet, danskerne dropper

Danmarks mest almindelige efternavn er ikke længere Jensen. Førstepladsen indtages nu af Nielsen.

Det skriver Søndagsavisen.

Ifølge Danmarks Statistik har efternavnet Nielsen stabilt halet ind på Jensen med cirka 600 personer årligt i gennemsnit i de seneste mange år. Ved årskiftet 2015 var der 258.203 personer, der vendte sig om, hvis man råbte Jensen. Der var 258.195, der lystrede navnet Nielsen.

Således var der blot syv personer mere med navnet Jensen.

- Det har jo løbende indsnævret sig med flere hundrede hvert år, så man må formode, at Nielsen overhalede Jensen i starten af året, forklarer navneforsker Peder Gammeltoft, der er professor og afdelingsleder ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet.

Han mener, at en betydelig del af de danskere, som hedder Jensen, har været bevidste om, at deres navn var det mest almindelige i landet.

- Vi lever i en meget individualistisk tid. Derfor er der mange, som skifter deres navn ud eller dropper et navn som Jensen til fordel for et mere originalt mellemnavn. På den måde står de lidt ud fra mængden.

Tendensen gør sig også gældende for andre af de almindelige sen-navne.

- Jeg burde faktisk have heddet Pedersen, udbryder professoren pludselig.

- Men min oldefar tog navn efter slægtsgården. Det var faktisk præstens idé.

Han forklarer, at der også kan være negative sider ved at hedde noget originalt.

- Hvis du hedder Ventegodt, vil du nok ofte blive spurgt til, om du er i familie med lægen af samme navn. (lægen Søren Ventegodt, som Ekstra Bladet døbte ‘Dr. Klam’, har været genstand for debat om sine alternative behandlingsmetoder, red.). Det kan nok også være træls at hedde Laudrup, siger Peder Gammeltoft.

Peder Gammeltoft forklarer, at danskere med sen-navne nyder godt af deres navne i udlandet. De er nemme at udtale, og meget få hedder det samme.

Dagens Gossip