Her er faget med det værste arbejdsmiljø

Postbude lider sammen med arbejdere i fødevareindustrien under dårligt arbejdsmiljø. Faktisk er det Danmarks dårligste arbejdsmiljø, viser en analyse af svar fra 16.000 beskæftigede, som Ugebrevet A4 står bag.

Postbudene er blandt andet utilfredse med manglende anerkendelse, for lidt mening med arbejdet, højt tempo og stress.

Fællestillidsmand for 3F'erne på Københavns Postcenter, Morten Søndergaard forklarer, at Post Danmark i mange år har haft fyringsrunder, fordi vi sender færre breve til hinanden i Danmark.

- De vedvarende fyringsrunder gør medarbejderne vanvittigt bange. Folk har en frygt siddende i kroppen, siger Morten Søndergaard til Ugebrevet A4.

Søndergaard har arbejdet i Post Danmark i 16 år, og han roser ledelsen for at forbedre arbejdsmiljøet, når det kommer til klassiske syndere som røg, støj og møg, men elcykler og automatisk postsortering gør ikke det psykiske arbejdsmiljø bedre.

Ifølge undersøgelsen savner postarbejderne blandt andet bedre ledelse. Selv har Morten Søndergaard ifølge A4 oplevet møder, hvor der blev talt ned til medarbejdere, som også fik skældud.

Sammen med arbejdere i fødevareindustrien har postbudene en kedelig bundrekord i dårligt arbejdsmiljø.

Generelt er det kortuddannede og ufaglærte, der lider under det dårligste arbejdsmiljø.

Jo lavere uddannelse, des ringere arbejdsmiljø, forklarer Helge Søndergaard Hvid, der er professor og forsker i bæredygtigt arbejdsliv på Roskilde Universitet.

- Folk uden uddannelse kan ofte kun få job de steder, hvor der er få muligheder for at udvikle sig, og arbejdsmiljøet generelt er lavt, siger han til Ugebrevet A4.

Det gælder både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Især er det psykiske arbejdsmiljø belastet af omstruktureringer, krisestemning og fyringer.

Det er det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har indsamlet svarere fra de 16.000 beskæftigede.

Ugebrevet A4 har efterfølgende gennemgået svarene på 124 forskellige spørgsmål om arbejdsmiljø, og det danner baggrund for analysen.

/ritzau/

Dagens Gossip