Her er forhandlingerne mellem pirater og Shipcraft

Rederiet Shipcraft og de somaliske pirater, der i 838 dage holdt danskerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn samt fire filippinske besætningsmedlemmer fra skibet Leopard som gidsler, var i løbet af de mere end to år i kontakt med hinanden adskillige gange.

Det viser et internt dokument fra Shipcraft, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af.

Dokumentet er en graf, der på en tidslinje viser, hvad piraternes - både bekræftede og ubekræftede - krav til en løsesum har lydt på, ligesom grafen viser, hvad rederiet reelt har tilbudt piraterne i løsesum.

Shipcraft har ifølge dokumentet afgivet 18 konkrete tilbud om løsesum til piraterne. Første bud lød på under en million dollar, mens det sidste bud, som piraterne accepterede, lød på omkring syv millioner dollar.

Samtidig har de somaliske pirater stillet 12 bekræftede krav, hvilket betyder, at lederen af piratgruppen har været indforstået med de fremsatte krav. Flere andre gange har Shipcraft modtaget ubekræftede krav, som kan være stillet af andre i gruppen.

Piraternes højeste krav kom omkring 1. januar 2012 og lød på 36 millioner dollar, mens deres sidste krav lød på lidt over de cirka syv millioner dollar, som Shipcraft endte med at betale i løsesum.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til dokumentet fra Shipcrafts direktør torsdag aften, men onsdag sagde han følgende til Berlingske Nyhedsbureau om forhandlingerne med de somaliske pirater:

»Vi har hele tiden fulgt den rådgivning, vi har fået, og vi har hele tiden fulgt den finansielle strategi, der er blevet lagt op af vores rådgiver, og som de danske myndigheder har sagt god for,« sagde Claus Bech.

»Vi har afvist mange beløb, og det har jo noget at gøre med, at det er en forhandlingsproces. Vi sidder som rederi og er meget forhandlingsvante i denne branche, men når det er forhandling med kriminelle, så er der nogle andre teknikker, der gør sig gældende. Det handler ikke om at mødes på midten, og derfor har vi overladt den del til professionelle folk,« sagde han.

De seks gidsler ventes at ankomme til et hemmeligt sted i Europa torsdag aften, hvor de bliver sat i medicinsk karantæne i nogle dage, inden de kan vende hjem.

Dagens Gossip