Her er grunden til, klementiner kan være skadelige for børn og gravide

For mange familier er julen lig med et indtog af klementiner i hjemmet, der både smager godt og giver en indbydende og hyggelig duft. 

Men selvom de er sunde, kan der godt være sundhedsproblemer forbundet med spisning af konventionelt dyrkede klementiner. 

Den orange skræl er gemmer nelig på andet, end den skinnende orange overflade umiddelbart afslører.

Ofte indeholder den nemlig meget giftige rester fra sprøjtemidler, der kan skade både dit barn og dit foster, hvis du der gravid. Af af de mest udbredte sprøjtemidler hedder organofosfator, der på dansk bliver betegnet som nervegift. 

– Organofosfater er insektmidler, og de lammer dyrenes nervesystem, og selvom vi ikke er insekter, så har de i princippet også en effekt på os, forklarer Helle Raun Andersen, der er lektor i Miljømedicin til Søndagsavisen.

– Det, der er betænkeligt, er, hvilken indflydelse organofosfater har på fostre og små børn, fordi de påvirker centralnervesystemet. Hos de små dannes der mange nye hjerneceller, og det sker i en bestemt rækkefølge. De kan ikke dannes senere i livet, hvis processen bliver forstyrret, fordi nervegiften påvirker signalstofferne i hjernen, siger hun. 

Der foreligger dog ikke så stor viden endnu, om hvor stor en indflydelse resterne fra sprøjtegifte kan have på mennesker, når vi indtager dem i små mængder. 

– Vi ved meget lidt om, hvordan en lille indtagelse af stofferne påvirker os gennem hele livet, men vi ved, at folk, der i erhvervsmæssig sammenhæng har været er udsat for stofferne, har en øget risiko for Parkinsons og demens, forklarer hun til Søndagsavisen. 

I USA har der dog været undersøgelser, som har påvist en sammenhæng mellem indlæringsvanskeligheder hos børn og indtagelse af organofosfater hos moderen, mens hun var gravid. 

- De børn, der blev født, blev fulgt helt op i skolealderen, og her så man at børnenes indlæringsevne afhang af hvor meget moderen havde været udsat for organofosfater. I en dansk undersøgelse hvor vi har fulgt børn af kvinder der arbejdede i prydplantegartnerier under graviditeten har vi set noget tilsvarende. Her var Især pigerne var senere sprogligt udviklet, siger Helle Raun Andersen.

Men fordi sprøjtegiften sidder på skrællen, så er det ikke nødvendigvis, når du spiser citrusfrugten, du bliver udsat. 

For pesticiderne bliver siddende på dine fingre, når du har skrællet citrusfrugten, hvor nervegiften vandrer ind i huden. Også selvom du skyller fingrene. 

Hvis du skal bruge skal af citrusfrugter, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid bruger økologiske frugter. Det er fordi, man ved fastsættelse af grænseværdierne for citrusfrugter går ud fra, at man oftest skræller citrusfrugter, inden man spiser dem, står der i publikationen Mad Med Mindre Kemi på Fødevarestyrelsens hjemmeside, ifølge Søndagsavisen. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip