Her er, hvad der faktisk sker, når du knække dine knoer

Med hjælp af den nyeste teknologi har forskere fra University of California afsløret, hvad der forårsager dine knoer til at 'knække' højlydt.

Undersøgelsen er den første af sin art, og forskerne bag har med hjælp af ultralyd optaget både lyd og visuel dokumentation for mysteriet med de høje og tåkrummende knæklyde.

Robert Boutin, der er professor på det amerikanske universitet, forklarer her om årsagen til lydene:

- Vi er overbevidst om, at knæklyden og lysglimt på ultralydscanneren er relateret til dynamiske ændringer af tryk forbundet med med en boble af gas i leddene, siger Robert Boutin.

I alt 40 raske voksne – 17 kvinder og 23 mænd – er blevet undersøgt med hjælp af ultralydscanning, og de blev bedt om at forsøge at 'knække' de bagerste knoer i hver finger.

Flere af deltagerne forklarede, at de aldrig knækkede deres knoer og fingre, mens andre deltagere sagde, at de gjorde det hver eneste dag – enkelte havde gjort det op til 20 gange om dagen i de sidste 40 år.

Læs også: Slip for pinlige episoder: Sådan husker du navne på mennesker, som du lige har mødt

- Vi er meget interesseret i at følge op på denne undersøgelse, da der er en heftig debat om, hvorvidt knæklyden er et resultat af, at en boble springer i leddet eller om en boble skabes i leddet, siger Robert Boutin.

Ultralydsscanninger opsnappede knæklyde fra 62 af omkring 400 led i hænderne på forsøgspersonerne. 

- Vi så et lysglimt på ultralyd, det var ligesom at se fyrværkeri eksploderer i leddet, siger Robert Boutin til engelske metro.

Ifølge undersøgelsen er der intet, der tyder på, at 'knække fingre' fører en forringelse af leddene i hænderne.

- Men der er behov for yderligere forskning for at vurdere enhver langtsigtet fare - eller fordel - ved at knække knoer, siger Robert Boutin.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip