Her er muskelknuderne, kvinderne ikke reagerer på

De kaldes fibromer, og kvinder er rigtig dårlige til at reagere, når de får dem.

Fibromer er muskelknuder i livmoderen, og de opstår faktisk hos 80 pct. af kvinderne, som er fyldt 50 år. De er ikke som udgangspunkt farlige, men de kan udvikle sig i en dårlig retning.

En ny undersøgelse, som har været publiceret i tidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology, viser, at kvinder i gennemsnit venter næsten fire år, før de går til lægen med knuderne, som godt kan genere, skriver Prevention.com.

Knuderne kan allerede dukke op, når kvinderne er i 20’erne, og de er ret almindelige, forklarer medforfatter til studiet Wanda Nicholson, som er læge ved University of North Carolina School of Medicine.

Her er den underlivsgene, som du aldrig bør ignorere – se hvilken på Q.dk

Knuder kan have konsekvenser

Læger og forskere ved faktisk ikke helt, hvorfor kvinder får dem, eller hvordan de forebygges. Men ubehandlede kan fibromerne i nogle tilfælde udvikle sig og vokse, og det kan faktisk påvirke kvindens chance for at blive gravid og risiko for at abortere, skriver Prevention.com.

Der findes også meget sjældne former for kræftknuder, der kan ligne disse godartede muskelknuder. Her skal man være opmærksom på, om din livmoder vokser meget hurtigt og giver gener. I så fald skal du til lægen.

Ubehandlet kan fibromerne også give smerte og mere blødning, når du har din menstruation, siger Wanda Nicholson.

Årsagerne til, at så mange kvinder ikke bliver behandlet, er nok i første omgang, at de ikke ved, de har dem. Det kan også være, de ikke kenderne til risiciene ved at have dem, og andre har måske en opfattelse af, at der skal en meget gennemgribende operation til for at fjerne dem. Og dermed ignorerer de knuderne og generne, siger forskeren.

Forskellige behandlinger til fibromer

Men ifølge Wanda Nicholson behøver man ikke nødvendigvis en operation for at fjerne fibromer. Hormoner kan gøre det, og i nogle tilfælde handler det bare om at vente og se, om de udvikler sig.

- Det kommer meget an på kvinden, hendes symptomer og det sted, hun er i livet, siger Wanda Nicholson.

Symptomerne på fibromer er en ændring i smerten, intensiteten og blødningen under din menstruation eller at din cyklus er meget uregelmæssig.

- Alle kvinder kan sommetider opleve at have særlig smertefulde menstruationer. Men hvis det holder ved i flere måneder, er det tid til at tage en snak med lægen, siger Wanda Nicholson.

 På Femina.dk aflives 7 myter om kvinders underliv. Læs om dem her.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip