Her er Obamas økonomiske udfordringer

Tusindvis af amerikanere jubler i Barack Obamas hjemby Chicago, efter af Demokraternes spydspids er blevet valgt til fire år som USA's præsident.

Men når sejrsrusen aftager, står den genvalgte præsident over for store økonomiske udfordringer med at få den skrantende økonomi i bedring.

Det første store opgave for Obama bliver at forhindre, at Guds eget land falder ud over den økonomisk afgrund, lyder vurderingen fra Jyske Banks seniorøkonom, Kim Fæster.

- Den største udfordring på kort sigt bliver at afmontere "the fiscal cliff", det vil sige den massive finanspolitiske opstramning. Den slår igennem fra årsskiftet af og består af store skatteforhøjelser og offentlige besparelser.

- Det vigtige for den nye præsident bliver i samarbejde med Kongressen at få udskudt hovedparten af opstramningerne. Hvis det ikke lykkes, ender USA i recession, skriver Kim Fæster i en kommentar til præsident-afgørelsen.

Sideløbende med det amerikanske præsidentvalg mellem Obama og Mitt Romney var der også valg til de to kamre i Kongressen - Senatet og Repræsentanternes Hus.

Demokraterne fastholder flertallet i Senatet, mens Republikanerne som ventet bevarer flertallet i Repræsentanternes Hus. Seniorøkonomen kalder derfor valgresultatet for "status quo".

- Signalet fra vælgerne om præsidentposten og sammensætningen af Kongressen har stor indflydelse på både, hvor hurtigt en aftale kan blive indgået og på, hvordan sammensætningen af de endelige opstramninger bliver.

- Det vil sige, hvor meget bliver skatteforhøjelser, og hvor meget bliver offentlige besparelser.

- Status quo-resultatet tyder på, at Demokraterne står som sejrsherrer og dermed vil have største indflydelse på det samlede resultat, mener Kim Fæster.

Finansmarkederne reagerer positivt på nyheden om Obamas valgsejr.

- Ikke så meget fordi Obama vandt, men mere fordi der nu er ryddet noget usikkerhed af vejen, skriver Kim Fæster.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip