Her er reglerne: Tilladt at slagte halal i Danmark uden bedøvelse

Den nytiltrådte fødevareminister, Karen Hækkerup (S), har bedt sine embedsfolk undersøge om de nuværende regler for halal-slagtning i Danmark er gode nok.

For faktisk er det tilladt, at slagte dyr på rituel vis i Danmark - uden at bedøve dem først.

Det står der i denne skrivelse fra Fødevarestyrelsen for rituelle slagtninger:

"Det er tilladt at slagte husdyr efter religiøse ritualer både med og uden forudgående bedøvelse, når slagtningen foregår efter jødisk eller islamisk ritus. På nuværende tidspunkt foretager danske slagterier kun rituel slagtning med forudgående bedøvelse.

Det er i henhold til forordningen om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet (aflivningsforordningen) tilladt at slagte dyr efter religiøse ritualer - både med og uden forudgående bedøvelse, men det er en betingelse, at slagtningen finder sted på et slagteri.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

I henhold til de danske regler på området er det en betingelse, at kødet fra et dyr, der er slagtet efter religiøse ritualer, helt eller delvist forventes afsat til eller afsat med henblik på videresalg til befolkningsgrupper, der efterspørger dyr slagtet efter religiøse ritualer.

Slagterier, der ønsker at foretage slagtning efter religiøse ritualer, skal forud anmelde dette til Fødevarestyrelsen. Der er ikke (primo august 2013) registreret nogen slagterier, der udfører religiøse slagtninger uden forudgående bedøvelse i Danmark. Der foregår derfor på nuværende tidspunkt udelukkende religiøse slagtninger med forudgående bedøvelse på slagterier i Danmark.

Såfremt der i fremtiden er danske slagterier, der ønsker at foretage religiøs slagtning uden forudgående bedøvelse, er der bl.a. krav om, at slagtningen af dyrene altid skal foregå under en embedsdyrlæges direkte overvågning. Ved slagtning af andre dyr end fjerkræ er det endvidere en betingelse, at slagtningen foretages på et slagteri med permanent veterinær kontrol."

I følge Fødevarestyrelsen har ingen af de danske slagterier - heller ikke fjerkræslagterierne - bedt om lov til at slagte uden bedøvelse.

Men muligheden er der altså. Man skal anmelde det til myndighederne først - men det kræver ikke en tilladelse.

FAKTA: Sådan foregår halal-slagtninger
 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip