Her er svaret på hvorfor fredag den 13. er så uhyggelig

Skrevet af Ane Sørensen

13/05/2016

Dagens topnyheder

Hvis du er lidt til den overtroiske side, så er det i dag, du skal undgå stiger, sorte katte og spejle, som hænger i en tynd tråd.

Det er nemlig fredag den 13. En dag, der er forbundet med uhygge og overtro. Men hvor kommer disse referencer egentlig fra?

Tallet 13 og ugedagen fredag har hver for sig en lang historie for at være uheldige - men sammenkædningen er forholdsvis ny.

Det skriver Videnskab.dk.

Fredag blev oprindelig betragtet som en uheldig dag. Det fortæller Else Marie Kofod, som er leder af Dansk Folkemindesamling.

- Fredag forbindes med ulykke, fordi det var den ugedag, Jesus blev korsfæstet. Omvendt har vi i Norden tidligere set fredag som en lykkelig dag, fordi fredag var kærlighedsgudindens Frejas dag, fortæller Else Marie Kofod til Videnskab.dk.

I de seneste hundrede år har vi dog også haft en idé om, at fredag er forbundet med ulykke. For eksempel har det været forbundet med ulykke at starte nyt job på en fredag - så siges det, at man aldrig bliver færdig med arbejdet.

Overtro omkring tallet 13 stammer angiveligt fra sumererne, som boede i Mesopotamien for 4.000 - 5.000 år siden.

De var meget interesserede i stjerneforskning stjernetydning - og opdagede, at solåret er på 365,25 dage samt tiden fra nymåne til nymåne omkring 30 dage.

Ud fra dette inddelte de året i 12 måneder. Det giver 360 dage og derfor et ‘underskud’ på fem dage i forhold til solåret.

Over seks år giver det et ‘underskud’ på en hel måned, som sumererne klarede ved at indskyde en 13. måned. Det, der afviger fra normalen, har altid været knyttet til overtro.

Uhyggen er noget, der er blevet tilknyttet dagen senere.

- Uhyggelig er først noget fredag den 13. er blevet forbundet med de seneste 30 år, efter filmens verden har taget dagen til sig, siger Else Marie Kofod.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: