Her er tegnene på at du hænger fast i fortiden

Skrevet af Aller Media

24/02/2014

Mest læste i dag

Af Mette Skøtt, udeoghjemme.dk/NewsDesk  Aller Media

Hvis du konstant tænker over de ting, der er sket tidligere i dit liv, så har du et problem med at være til stede her og nu. Det er frustrerende og du går glip af dit liv:

-Uanset om du opfatter det eller ej, så påvirker det stort set alle facetter af dit liv, siger Elizabeth Lombardo, ph.d. og forfatter til bogen ’A happy you – your ultimate prescription for happiness.’

Hun har kigget nærmere på de ting, der kan være tegn på, at du hænger fast i fortiden, og kan du genkende dig selv i nogle af beskrivelserne her, har du måske problemer, der skal arbejdes med, for konsekvenserne af at hænge fast er ikke rare.

1. Du kommer ingen vegne på jobbet, fordi du tænker for meget på fortiden. Det fjerner, ifølge Elizabeth Lombardo, dit fokus fra arbejdet:

-Det fjerner din evne til at koncentrere dig og være produktiv.

Det kan betyde, at du ikke passer dit arbejde godt nok og derfor selv står i vejen for din succes på jobbet. Du er derfor nødt til at tvinge dig selv væk fra tankerne. De er kun dig selv, der skaber din fremtidige forfremmelse, ikke held.

Trænger du til tid for dig selv, så du kan komme videre. Se hvordan du får det på udeoghjemme.dk

2. Du har svært ved at holde på vennerne, og de personer som burde være der for dig, er på det seneste begyndt at drive væk. Det kan enten være, fordi du er så ramt af fortiden, at du forventer det værste fra folk, og sådan en type vil folk ikke være ven med. Det kan også skyldes, at du snakker så meget om din fortid og fortæller den samme historie igen og igen, at du simpelthen er blevet dårlig selskab.

3. Du har samlet så meget bitterhed sammen fra din barndom, at du lader det gå ud over din familie. Er du såret, kan det nemlig være umuligt at nyde de børn og den familie, du har nu. At komme ud af sådan en situation kræver arbejde og doktor Elizabeth Lombardo forslår terapi:

-Det betyder ikke nødvendigvis, at du kan fjerne tidligere smerte, men du kan lære at acceptere den.

Har du brug for at styre din vrede? Se på udeoghjemme.dk hvordan det kan gavne både dig og dine børn

4. Hvis du vender og drejer dig om natten uden at sove, eller vågner enormt tidligt uden at føle dig udhvilet, så kan det være fordi dit hoved er på overarbejde. Det kan skyldes stress, vrede og for mange tanker om alting, og selvom du måske tænker, at det kan du godt klare, så dur det altså kun for en periode. Du har brug for din søvn, og du må komme af med din vrede eller finde kilden til de mange tanker, så du kan komme videre.

5. Du sparer ikke op til fremtiden og det kan være et tegn på, at du er fastfrossen i fortiden. Du stikker hovedet i sandet og ser ikke, hvad der foregår omkring dig eller tager stilling til, at der er en fremtid. Du er derfor nødt til at lave en plan for din fremtid, se hvor du gerne vil hen og begynde at spare op til det – det kan være et sted at bo, en rejse, en garage eller andet.