Her er verdens mest forgældede lande

Når man hører om krise og statsgæld, tænker man ikke umiddelbart på tropiske himmelstrøg og hvide sandstrande. Ens tanker stryger nærmere mod Grækenland, Spanien og Irland.

Men en ny undersøgelse fra organisationen Jubilee Debt Campaign viser, at den mest forgældede nation er Seychellerne, der ligger i det Indiske Ocean. Derefter kommer de lande, der får alvor har mærket konsekvenserne af finanskrisen. Portugal på en andenplads og så stryger Irland, Grækenland og Spanien ind på de næste pladser.

I den gode ende af skalaen ligger lande som Singapore, Schweiz og Saudi Arabien. Og også Norge lander på en fjerdeplads med et stort overskud.

Opgørelsen har placeret landene på en anderledes måde, end man før har set det i opgørelser omkring landes gæld. Det skyldes, at Jubilee Debt Campaign har sammenlignet den udenlandske gæld i alle lande i verden på en ny måde. Resultatet er baseret på separate beregninger fra både Verdensbanken, Den Internationale Valutafond, centralbankerne og OECD-databaser.

Resultatet viser et stort skel mellem lande med underskud og overskud. Seychellernes gæld ligger på 152 pct. i forhold til landets samlede produktion, BNP, og har altså en stor gæld til udlandet. Singapore ligger med et overskud på 294 pct. af BNP.

Det kan have konsekvenser for verdensøkonomien. Ifølge Tom Jones, der har været med til at indsamle oplysninger, er den sårbare internationale økonomi vendt tilbage.

»Disse tal viser de enorme skævvridninger, der fortsat plager den globale økonomi. Stor gæld i nogle lande modsvares af store udlån fra blandt andet tyske, britiske og schweiziske banker. Dette skaber en globalt boom-bust cyklus, der er blevet gentaget de sidste 30 år, fra Afrika og Latinamerika, til Østasien og Europa, og nu Indien igen,« siger han til The Guardian.

Singapore, der ligger nummer et med det største overskud, har enormt mange nettolån til resten af verden. Og derfor er det ikke mærkeligt at de stryger til tops, fordi det giver dem et godt udbytte.

Ifølge Karel Williams, der arbejder på Center for Forskning i sociokulturel forandring på Manchester University, burde de lande, der hælder kapital til andre økonomier i form af lån, påtage sig noget af ansvaret for de globale gældskriser. Han mener ikke, at man kun kan give det enkelte land skylden for den økonomiske krise.

»Det er ligesom at skyde skylden på den fattige pige, der prostituerer sig selv,« siger han til The Guardian.

Danmark har placeret sig på god plads og ligger med et overskud på 32 pct. af BNP.

Se verdenskort over de forgældede lande

Dagens Gossip