Her har 70.000 fundet joblykken

Tusindvis af svenskere rejser til Norge for at arbejde.

Her er mulighederne for at finde beskæftigelse langt bedre end i Sverige, hvor jobmarkedet beskrives som "håbløst". Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Aktuelt er det lykkedes 70.000 svenskere at få foden inden for i en virksomhed i Norge.

Og mindst 60.000 - deriblandt mange højtuddannede - er parat til at følge efter. Så mange svenske jobsøgende har registreret sig hos firmaet Sverige-Norge.se, der formidler stillinger i Norge.

- Antallet af svenskere med højere uddannelser stiger hurtigt på det norske arbejdsmarked. Blandt andet har vi cirka 800 aktive ingeniører, som er parat til at tage et job i Norge, siger Viktor Nord, direktør i Sverige-Norge.se.

Norge har aktuelt over 9000 ubesatte ingeniørstillinger - selvom adskillige svenske ingeniører har forladt selskaber som Volvo og Saab til fordel for virksomheder inden for blandt andet den norske olieindustri.

- De er guld værd for arbejdsmarkedet, siger Viktor Nord og forklarer, at mange opgiver at finde arbejde i Sverige.

Jobmarkedet i Sverige er "helt håbløst", lyder det. Ledigheden er høj, og mange får en dårlig løn og er på jagt efter noget bedre på den anden side af grænsen. Her får de højere løn, bedre skattevilkår og flere jobtilbud at vælge imellem, siger han.

Desuden har svenskerne et godt omdømme i Norge. Tre af fire ledere mener, at svenskerne har højere arbejdsmoral end nordmænd.

- Her i Proffice får vi ikke nordmænd til at tage arbejde, som man får beskidte hænder af. De vil ikke arbejde, hvor det er for varmt, for koldt, for tunge belastninger. For dit og for dat. De er meget krævende, siger direktør i Proffice, Stein Andre Haugerud, til Dagens Næringsliv.

- Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort uden svenskerne. For de tager den slags job. Hvad skulle vi gøre uden dem, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip