Her har kvinderne flertallet i byrådet

Skrevet af admin

23/11/2013

Dagens topnyheder

14 ud af 27 nyvalgte byrådsmedlemmer i Hillerød er kvinder. Dermed er kommunen sammen med Gentofte de eneste to steder i landet, hvor kvinderne er i overtal i byrådene efter kommunalvalget tirsdag, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Mens antallet af kvinder i byråd og kommunalbestyrelser på landsplan er gået tilbage, så går det den modsatte vej i Nordsjælland, skriver avisen.

- Der er en tendens til, at Københavnsområdet og Nordsjælland er bedre til at få kvinder valgt ind end provinsen, forklarer forskningsbibliotekar Jytte Nielsen fra Kvinfo.

- Gentofte har tradition for at have mange kvinder i kommunalbestyrelsen, og der har også tidligere været en række kommuner med flere kvinder end mænd, fortsætter hun.

Det kan Hillerøds nyvalgte konservative borgmester Dorte Meldgaard og hendes to konservative byrådskolleger bekræfte. Alle tre er kvinder.

- Det er jo meget sjovt, men jeg håber på, at vi bliver valgt på det, vi vil, og ikke på kønnet, siger Dorte Meldgaard.

Ifølge professor Ulrik Kjær, der er medforfatter til "Efter de første 100 år - kvinder i dansk kommunalpolitik 1909-2009", er den bedste vej til at få valgt flere kvinder lokalt også at opstille flere kvinder.

Men når et nyt byråd går i gang med arbejdet, så tager beslutningerne ikke udgangspunkt i byrådsmedlemmernes køn, men i det parti de repræsenterer, siger han.

- Vi ved ikke meget om, hvilken betydning det har, at der bliver valgt flere kvinder, men vi ved, at det, der har betydning, er, hvilket parti, man er valgt ind for.

- Flere kvinder i et byråd betyder for eksempel ikke, at daginstitutioner bliver prioriteret højere, fordi det er partiernes politik, der betyder mere end køn, siger Ulrik Kjær til Frederiksborg Amts Avis.

Beregninger, som avisen har foretaget, viser, at andelen af kvinder i lokalpolik på landsplan er faldet fra 31,8 til 29,3 procent.

/ritzau/