Her indfører lederne “glædespligt” på arbejdspladsen

Skrevet af Kirstine Petersen

11/12/2014

Dagens topnyheder

En film om fisk inspirerede ledelsen af Sønderlandsskolen i Holstebro til at indføre glædespligt blandt de ansatte. Skurrer det i dine øre, at lederen bestemmer dit humør, så er afdelingsleder for skolen, Henrik Hagensen, ikke helt uvandt med kritikken:

- Der er da nogle, der studser lidt over ordet glædespligt, siger han til folkeskolen.dk

Skolen understreger pligten i et jobopslag.

- For nogle er det selve årsagen til, at de søger job hos os. Men jeg har også mødt en enkelt, der ikke søgte stillingen, for hun ville ikke være et sted, hvor man ikke måtte have lov til at være sur, men bare skal gå rundt og være lalleglad. Men det er slet ikke hensigten, siger Henrik Hagensen.

Enighed blandt lederne
Skolens leder, Maria Braae støtter op om, at man skal have ja-hatten eller “de positive briller” på:

- Det er ikke jubelidioti, der bliver pålagt. At nu skal vi saftsuseme være glade. Det er egentlig mere, at vi forpligter os på at møde verden positivt, siger hun.

Filmen “Fish” inspirerede ledelsen til at indføre ledelsesstilen, der falder i hak med flere moderne ledelsestilgange, fx positiv psykologi og positiv ledelse. I filmen kæmper nogle fiskehandlere på et fiskemarked i Seattle med at holde humøret højt, indtil en rolle i filmen hænger et skilt op med “Her er der hjernepligt”, for at understrege værdien af fiskehandel. I Holstebro er det ikke hjernepligt, der er i centrum, men altså glædespligt.

Hvad synes du om ledelsesstilen? Er det i orden at pålægge medarbejdere at være glade?