Her smittes du med stress

Ligesom du let kan komme til at overtage andres stress, så kan du selvfølgelig også smitte med den opførsel, du selv har, når du føler dig presset.

- Andenhånds-stress er en stressreaktion, der bliver udløst af andres adfærd, siger Jordan Friedman, der er Master of Public Health, og foredragsholder om stresshåndtering, til Huffingtonpost.com.

Her er kosttilskuddet, der kan beskytte din krop mod stress. Se hvad på Soendag.dk 

Du kan blive udsat for andenshåndsstress i alle mulige sammenhænge, og der er absolut ikke helle i familiens skød. Jordan Friedman nævner her de typiske situationer, hvor stress let kan sprede sig, og forklarer, hvad du kan gøre for at slippe ud af stressens greb:

I familien

Hvis du selv eller din partner er stresset, kan adfærden påvirke jer selv indbyrdes, men hvis I ikke passer på, kan det også let gå ud over børnene. Hvis børn kan fornemme, at deres forældre er stressede, så kan det præge dem, så de ikke har lyst til at være åbne omkring deres følelser og behov. Det vil kunne give dem store problemer i deres egen hverdag. Det er vigtigt, at I som forældre er opmærksomme på at kommunikere åbent med hinanden for at undgå, at I smitter hinanden med stress, men også for at sikre, at børnene ikke føler, at deres problemer er ligegyldige i sammenligning med jeres.

Føler du dig akut stresset? Få tre effektive øvelser til at få styr på stressen på Soendag.dk 

I trafikken

Når en vred og utålmodig bilist dytter bag dig eller kører helt op bag ved dig for at chikanere, så kan det påføre dig en masse stress. Det vil kunne give dig et fysisk ubehag, fordi du føler dig truet og vred, og i værste fald, så kan det fjerne dit fokus fra trafikken, så du selv kommer til at begå fejl. Tag nogle dybe vejrtrækninger, og få fokus væk fra hændelsen for at slippe din egen stress. Og husk, hvor vigtigt det er, at du ikke selv udsætter andre for samme opførsel, selvom du bliver ramt af trakfikvrede.

I parforholdet

Der kan let opstå anspændte situationer i et parforhold, hvis der på en eller anden måde opstår uligevægt. Det kan fx være stressende at føle sig afvist, hvis du har lyst til sex, og din partner ikke kan gengælde det – især hvis det sker ofte. Kommunikation om problemet er en langt bedre løsning, end at du smitter din partner med en form for stress over situationen. Det vil nemlig kunne sætte en fuldstændig stopper for jeres intime liv på sigt.

På jobbet

Et af de mest oplagte og hyppigste steder, du kan blive påført andres stress eller omvendt, er naturligvis på jobbet. Hvis en kollega løber rundt, taler irriteret til sin kolleger eller får pisket en stresset stemning op ved at tale om problemer og korte deadlines, så kan det let påvirke andre omkring ham. Træk fem minutters frisk luft, prøv at angribe situationen med lidt humor uden at fornærme nogen, og sørg for at tænke positivt, så du ikke lader dig stresse, hvis det er helt unødvendigt. Og overvej, hvordan du selv kan undgå at skabe en lignende stemning, hvis du selv føler dig presset i fremtiden.

Skrevet af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

Dagens Gossip