Hest i næsten fem procent af oksekødet

DNA-undersøgelser har fundet hestekød i 193 af de 4144 oksekødsprodukter, der er blevet testet som led i forsøget på at få styr på omfanget af de seneste måneders hestekødsskandale.

Det svarer til, at der er hest i 4,7 procent af produkterne.

Der er samtidig fundet spor af phenylbutazon i en halv procent af de 3115 prøver, der er blevet dna-testet for den potentielt sundhedsskadelige medicin.

Det fremgår af resultaterne af de omfattende dna-test, der blev sat i gang i samtlige 27 EU-lande, efter at de irske fødevaremyndigheder i midten af januar som de første blev opmærksomme på, at der var hestekød i hamburgere, der burde have bestået af oksekød.

EU's sundheds- og forbrugerkommissær, Tonio Borg, siger i en kommentar til resultaterne, at det nu er afgørende vigtigt at genskabe tilliden til europæiske fødevarer.

- Dagens resultater bekræfter, at det her handler om fødevaresvindel og ikke om fødevaresikkerhed.

- Eftersom fødevaresektoren er den største enkeltsektor inden for økonomien i EU, er det nu afgørende vigtigt for den europæiske økonomi, at vi genskaber de europæiske forbrugeres og handelspartneres tillid til og tryghed ved fødekæden, siger Borg.

/ritzau/

Dagens Gossip