Heste-screening afslører svin i oksekød

I de fleste tilfælde drejer det sig om mere end én procent svinekød, hvilket kan indikere, at der er tale om bevidst svindel. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er forarget.

»Forbrugerne skal kunne stole på det, der står på pakkerne. Hvad enten det er hest, svin eller noget helt tredje. Derfor er jeg forarget over, at Fødevarestyrelsen kunne finde svinekød i flere oksekødsprodukter,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Branchen bliver nødt til at stramme gevaldigt op på forholdene, og jeg vil nu indkalde dem til et møde. Samtidig sætter Fødevarestyrelsen en større kontrolkampagne i gang målrettet svindel med oksekød,« fortæller fødevareministeren.

Ifølge Fødevarestyrelsens screening er der fundet spor af hestekød i tre af de 70 oksekødsprodukter.

»Resultaterne tyder på, at den systematiske svindel med hestekød, som vi har set rulle henover Europa, ikke afspejler sig i de produkter, der er tilbage i butikkerne. Nu melder vi resultaterne ind til EU. Når de andre lande har gjort det samme, må jeg have en drøftelse med mine europæiske kollegaer, om det overordnede resultat skal have konsekvenser for EUs kontrolsystem,« siger Mette Gjerskov.

Hun har bedt Fødevarestyrelsen om at følge op hos de producenter, der har forkert kød i deres produkter. Samtidig indleder styrelsen en kampagne for at undersøge, om danske fødevarevirksomheder og detailhandlere har fået styr på mærkningen.

Dagens Gossip