Heunicke: Vi kan ikke leve med nedbrud på S-togsnettet

Skrevet af admin

14/03/2014

Dagens topnyheder

Transportminister Magnus Heunicke (S) er om nødvendigt klar til at sikre, at de seneste to dages massive problemer med S-togtrafikken i hovedstadsområdet ikke gentager sig.

- Jeg har meddelt Banedanmark, at de skal finde den fejl, og så skal de meddele mig, om der er noget, jeg kan gøre nu og her for at sikre, at den ikke gentager sig.

- Hvis der for eksempel er komponenter, der skal udskiftes, er jeg klar til at gøre, hvad der skal til politisk for at sikre, at det sker, siger Heunicke til Ritzau.

Transportministeren lægger dermed også op til, at han vil se velvilligt på et ønske fra Banedanmark om en økonomisk håndsrækning, hvis det vil medføre ekstraomkostninger at få det problemfyldte fjernstyringsanlæg til at fungere.

- Det skal ikke være sådan, at Banedanmark siger, at fejlen måske kan udbedres, men at det vil lige koste lidt ekstra, og det tør vi ikke spørge om, så nu må vi se, om det holder med gaffatape. Det skal vi ikke have noget af.

- Det er så vigtig en del af den kollektive trafik, at S-tognettet fungerer og ikke bryder ned hver anden dag - eller hver dag som det jo gør i øjeblikket. Det kan vi simpelthen ikke leve med, siger Heunicke.

Transportministeren erkender, at han ikke har et politisk flertal på hånden for at yde ekstra hjælp. Men han forventer opbakning i Folketinget, hvis det når der til:

- Jeg kender de andre partier i Folketinget så godt, at hvis der er akutte problemer, så har jeg en forventning om, at de også vil være parate til at handle.

- Men jeg vil først tale med dem, når jeg får et svar fra Banedanmark, siger han.

Banedanmark er faktisk i gang med at implementere et helt nyt signalsystem på S-tognettet til en samlet pris på fire milliarder kroner.

Det nye signalsystem ventes dog først på plads i 2018, og Heunicke mener ikke, at den proces kan fremskyndes.

- Nu har jeg en del erfaringer med politiske projekter, der er kørt af sporet. Tag bare IC4 eller rejsekortet, og min klare overbevisning er, at der skal lyttes til de teknikere, der har forstand på det.

- Når vi bruger fire milliarder kroner på det, så skal det virke, og derfor skal der ikke forceres noget imod teknikernes anbefaling.

/ritzau/