Hf'ere skal supplere fag for at komme på universitetet

Skrevet af admin

03/06/2016

Dagens topnyheder

En ny gymnasiereform er fredag aften faldet på plads, og den reform stiller også nye krav til elever, der vil på den to årige hf-uddannelse.

En uddannelse, der ifølge aftaleteksten ændres, så den er mere målrettet elever, der ved "at de ønsker at læse videre på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse", lyder det.

I fremtiden skal det derfor være muligt for ansøgere allerede at kunne blive optaget på hf efter 9. klasse, hvis de allerede ved, at de eksempelvis vil tage en professionsbacheloruddannelse.

Elever der vil optages på hf direkte efter 9. klasse skal dog have et karaktergennemsnit på mindst 4 i deres uddannelsesparathedsvurdering.

Tager eleverne et år mere i folkeskolen, bliver der dog slækket på den adgangsgivende karakter.

- Elever, der søger optagelse på hf direkte efter 10. klasse, har retskrav på optagelse, hvis de opnår et gennemsnit på mindst 02 i dansk og matematik ved 10. klassesprøven og er vurderet uddannelsesparate, fremgår det af aftaleteksten.

Karakterkravet har være et af stridspunkterne for de partier, der har indgået aftalen om gymnasiereformen.

Men også spørgsmålet om, hvorvidt en hf-uddannelse skal give adgang til universitetet har delt partierne.

I aftaleteksten er partierne endt på et kompromis, der betyder, at eleverne i fremtiden skal tage supplerende fag, hvis de ønsker at bruge hf-uddannelsen til at komme på universitetet.

- En eksamen fra den toårige hf skal give adgang til videreuddannelse på erhvervsakademiuddannelser eller en professionsbacheloruddannelser, samt til universitetsuddannelser når der bygges flere fag ovenpå via hf-enkeltfag eller GSK eller i særlige udvidede fagpakker med forhøjet timetal, skrives der i aftaleteksten.

Aftalen om gymnasiereformen er indgået mellem Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Ændringen af de gymnasiale uddannelser implementeres fra skoleåret 2017/18. Adgangskravene gælder dog først fra 2019.

/ritzau/