Hidsige lærerdemonstranter: Børnene betaler prisen

Ziegler er hovedforhandler for KL, folkeskolelærernes fjende og den store skurk ved demonstrationen. Hans plakathoved bopper op og ned, længere ind i den store folkemængde på Christiansborg Slotsplads og forbi rytterstatuen af Kong Frederik den syvende.

Foran kongens hest har Danmarks Lærerforening stillet en hvid kiste med en kæmpe borgerbuket. »Her hviler den danske model,« står der på de sorte fløjlsbånd.

En kvinde læner sig ind over kisten. Hun laver en trist grimasse til sin venindes iPhone, mens hun stryger kistens låg. Kvinden er folkeskolelærer i Ballerup og hedder Eva Helene Møller Rasmussen.

»Jeg er rigtig ked af de tanker, KL og regeringen foreløbig har gjort sig med den her reform. Vores arbejdsvilkår bliver dårlige, og det går ud over børnene,« siger hun.

Netop børnenes dagligdag og indlæring er det, Helene Rasmussen er mest bange for vil blive forringet. Hun er stærk modstander af heldagsskolen.

»Den måde, som regeringen og KL vil have børn til at gå i skole rigtig længe på, synes jeg, er rigtig slem. Der er mange elever, som ser det liv, de har uden for skolen, som deres fristed, hvor de samler kræfter til at lære det faglige,« siger hun.

Og selvom arrangørerne altså har indbudt lærerne til demonstrationen for at protestere mod indgrebet i den danske model og at lærernes overenskomst skal betale for regeringens vækstpakke, så er det ikke det, der ligger folkeskolelærerne mest på hjerte. Det er børnenes ve og vel.

En dreng på syv år står under et kæmpe banner med sin mor ved sin side. Han bærer samme forårsgrønne fleece som hende med kampråbet om at gøre en god skole bedre. Moren hedder Sine Lied og er ikke den eneste folkeskolelærer, som har taget barnet med under armen. Over alt på Slotspladsen er små tophuer og barnevogne det fysiske bevis på, hvem konsekvenserne af forhandlingerne vil ramme.

»Vi vil gerne tilføje undervisningen mere kvalitet, og hvis de tager vores forberedelsestid fra os, så mindsker det selvsagt kvaliteten,« siger Sine Lied.

Politiet anslår at der var 3.500 demonstranter samlet foran Christiansborg. Ud over demonstrationen i København har lærerne også været samlet i Aarhus, Aalborg, Odense og Rønne på Bornholm.

Dagens Gossip