Hidtil ukendt Einstein-dokument er pludselig dukket op

Skrevet af Videnskab.dk

27/02/2014

Dagens topnyheder

Et manuskript af den berømte fysiker Albert Einstein har ligget hengemt og ubemærket af forskere i årtier.

Men nu har et forskerhold opdaget, at manuskriptet gemmer på Einsteins grublerier over universets opståen, skriver Nature News ifølge Videnskab.dk

Manuskriptet er skrevet i 1931, og det viser, at Einstein på dette tidspunkt satte spørgsmålstegn ved den teori, som vi i dag kender som teorien om Big Bang.

Frem for, at universet blev født ved en enkelt eksplosiv begivenhed – Big Bang – leger Einstein ifølge Nature News med tanken om, at universet udvider sig konstant og i al evighed. Denne teori minder i høj grad om teorier, der blev fremsat af den britiske astrofysiker Fred Hoyle langt senere i historien.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan beviste Einstein, at tid er relativt 


Hoyle argumenterede fra sent i 1940’erne for, at rummet kunne udvide sig i al evighed og holde en nogenlunde konstant densitet (tæthed), fordi nye elementarpartikler spontant dukkede op i rummet, skriver Nature News.

I det nyfundne dokument skriver Einstein på tilsvarende vis, at »for at densiteten kan forblive konstant, må nye partikler af stof blive skabt kontinuerligt.«

En sådan teori står i kontrast til Big Bang-teorien, som første gang blev fremsat i 1920’erne. Hoyles teorier om universet blev da også senere tilbagevist, og ifølge Nature News ser det også ud til, at det er gået op for Einsten, at teorien ikke holdt.

Læs også hos Videnskab.dk: Nyt indblik i Einsteins hjerne og intelligens 


Manuskriptet var sandsynligvis »en kladde påbegyndt med begejstring over en god idé, men snart opgav forfatteren, fordi han indså, at han narrede sig selv,« siger James Peebles fra Princeton University til Nature News.

Manuskriptet af Einstein har været opbevaret på Albert Einstein Arkiverne i Jerusalem i Israel, men har fejlagtigt været klassificeret som en første kladde på en anden videnskabelig publicering af Albert Einstein.

Af Videnskab.dk