Hillary Clinton tager ansvar for Benghazi-tragedie

Skrevet af admin

22/10/2015

Dagens topnyheder

USA kan ikke hindre alle terrorangreb, men det må alligevel løbe en risiko og udøve diplomati, siger den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, som torsdag var til høring i Kongressen om angrebet på USA's konsulat i Benghazi i Libyen i 2012.

- Jeg tager ansvaret for, hvad der skete i Benghazi, siger Demokraternes frontfigur i USA's valgkamp op til præsidentvalget næste år.

- Jeg følte et ansvar for alle de 70.000 mennesker, som arbejder i Udenrigsministeriet, tilføjer hun.

Ved angrebet i september for tre år siden blev den amerikanske ambassadør i Libyen, Christopher Stevens, og tre amerikanske soldater dræbt.

Hillary Clinton var som udenrigsminister ansvarlig for udenrigsministeriet i præsident Barack Obamas regering, og kritikere har forsøgt at give hende skylden for brister i sikkerheden op til angrebet.

Men en særlig undersøgelseskommission fastslår dog, at der skete fejl i ledelsen, og at visse farer blev undervurderet.

- Chris Stevens forstod, at diplomater må optræde på steder, hvor vore soldater ikke er. De steder, hvor vi ikke har landstyrker, er der en vis risiko, som man løber for at beskytte vort land og fremme vore interesser, siger hun.

Hendes håndtering af Benghazi-angrebet har været genstand for stærk kritik og har undergravet hendes troværdighed hos en del republikanere.

- Vi har brug for lederskab hjemme, som skal kunne leve op til det, som vi har ude, siger hun med henvisning til de amerikanske ambassader og konsulater, fremhæver Clinton, som under høringen undgik meget følelsesladede konfrontationer med Republikanerne.

Republikaneren Peter Roskam sagde til Clinton, at hun havde været chefarkitekten bag USA's politik i Libyen, og at hele udviklingen i landet var en "katastrofe."

Clinton sagde hertil, at præsident Barack Obama havde det sidste ord, når det gjaldt om at finde kursen for politikken i Libyen.

/ritzau/Reuters