Hillsborough-forkæmper er død

Tirsdag oplyser flere engelske medier, at 62-årig Anne Williams er afgået ved døden grundet længere tids kræftsygdom.

Anne Williams mistede i tragedien sin 15-årige søn, Kevin, der aldrig kom hjem efter FA Cup-semifinalen mellem Liverpool og Nottingham Forrest på Hillsborough Stadium, Sheffield, den dag.

Ofrene blev enten trampet eller mast ihjel, da alt for mange personer var blev lukket ind på samme tilskuerafsnit. I første omgang blev det meldt ud, at alle ofre døde før klokken 15.15 engelsk tid, og ansvaret blev i lang tid placeret på Liverpools tilhængere. Det har både klubben, de efterladte og især Anne Williams indædt kæmpet imod.

Gennem flere års kamp lykkedes det Anne Williams at finde vidner, der stod nær hendes søn på Hillsborough Stadium den dag. De kunne berette, at der ikke blev gjort nok for at redde de tilskadekommende, og at hendes søn stadig var i live 45 minutter efter klokken 15.15.

I flere år kæmpede hun for at få sagen genåbnet, hvilket blev afvist af flere domstole. Heriblandt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. På et tidspunkt tydede intet på, at der  ville komme skred i sagen, indtil det store gennembrud skete i efteråret 2012.

Et uafhængigt panel nedsat af den engelske regering kunne i september på baggrund af tusindvis af dokumenter offentliggøre resultatet af to års arbejde. De kom frem til, at 41 ud af de 96 kunne være reddet, såfremt de havde modtaget ordentlig lægebehandling med det samme.

I samme ombæring blev det belyst, at politiets indsats både før, under og efter situationen var yderst kritisabel og at man efterfølgende havde forsøgt at skjule sporene i sagen. Det blev konkluderet, at 146 ambulance- og politifolk havde ændret udsagn for at dække over myndighedernes utilstrækkelighed.

Det førte til den største efterforskningssag fortaget af Politiets Uafhængige Klage-kommissionen.

Alle 96 sager blev i december genåbnet, og nye høringer vil blive foretaget i slutningen af denne måned. Anne Williams mødte trods sin sygdom noget overraskende op i Højesteret for at høre dommerens ord, da det var vigtigt efter så mange års arbejde.

- Det har været det hele værd. Jeg gav aldrig op. Jeg ved, hvad der skete med Kevin, og jeg vil have dem til at gøre sagen klar og fortælle juryen, hvad der skete med ham, sagde hun ifølge BBC og fortsatte:

- Vi har lavet historie, har vi ikke? Vi fik omstødt dommen, og alle ved nu, at Hillsborough ikke var et uheld.

Trods hendes kræft-diagnose mødte hun i mandags op i kørestol til den årlige Hillsborough- mindedag. Det blev hendes 24. og samtidig sidste af slagsen.

Dagens Gossip