Historiker: SF klarede ikke ansvarets åg

Skrevet af admin

30/01/2014

Mest læste i dag

Selv om SF vandt sine første ministerposter nogensinde efter valget i 2011, gik det galt for partiet allerede i "Det Sorte Tårn" på Amager, da SF sammen med Socialdemokraterne og De Radikale aftalte grundlaget for den ny regering.

Det mener historieprofessor ved Copenhagen Business School Kurt Jacobsen, der har skrevet en biografi om SF's stifter, afdøde Aksel Larsen.

- Derude i tårnet skrev man under på at føre en nyliberal økonomisk politik, som SF blev skabt for at bekæmpe. Man ville holde Margrethe Vestager (R) uden for indflydelse, men hun endte med at sidde med dirigentstokken, siger Kurt Jacobsen.

Socialistisk Folkeparti, der blev stiftet i 1959 af den detroniserede DKP-formand Aksel Larsen, havde fra fødslen til formål at trække Socialdemokratiet til venstre.

- Men partiet har haft svært ved at finde sin eksistensberettigelse, efterhånden som Socialdemokratiet er blevet mere og mere nyliberalt, tilføjer han.

Diskussionen om SF's regeringsduelighed er årtier gammel.

Nogle vil mene, at partiets regerings-exit bekræfter den gamle S-profil og minister Per Hækkerups berømte påstand fra 1960'erne om, at SF blot "skal under åget" - altså trækkes ind på ministerkontorerne - så knækker partiet under ansvaret.

Per Hækkerup brød sig ikke om SF'ere, som han anså for kommunistiske femtekolonne-folk, der trængte ind på socialdemokratiske enemærker.

Efter at "Det røde kabinet", samarbejdet fra 1966-1968 mellem statsminister Jens Otto Krags regering og støttepartiet SF, brød sammen, har SF i over 40 år været uden for magtens cirkler.

Derfor var partiets forventninger til regeringsdeltagelse tårnhøje efter partiformand Villy Søvndals strømlining af SF fra 2005.

Hamskiftet havde ét klart formål: At komme i regering. Først under Søvndals ledelse vedtog SF i 2009 et partiprogram uden ordet "socialisme".

Men ifølge Kurt Jacobsen har SF nu uigenkaldeligt mistet muligheden for indflydelse i dansk politik - trods resultater inden for kollektiv trafik, energi, miljø og fjernelse af starthjælp og kontanthjælpsloft.

- De har slugt så mange kameler, at hele karavanen er væk, og det handler ikke bare om betalingsring og kvoter for kvinder i bestyrelser.

- Man kan spørge, om det er fornuftigt at få syv-otte mærkesager igennem, når man samtidig fjerner partiets værdigrundlag. Salget af Dong-aktier er i strid med alt, hvad SF altid har stået for, siger Kurt Jacobsen.

/ritzau/