Historisk beslutning: Kvinde skal pryde 10-dollarsedlen

Skrevet af admin

18/06/2015

Dagens topnyheder

Et nyt ansigt skal være kendetegnende for den amerikanske 10-dollarseddel.

Og ansigtet skal tilhøre en kvinde, afslører USA's finansminister, Jack Lew, ifølge The Wall Street Journal onsdag.

Det er første gang i over et århundrede, at en kvinde pryder en amerikansk pengeseddel.

Finansministeriet oplyser, at sedlens nuværende billede af Alexander Hamilton - en af USA's grundlæggere - vil blive udskiftet med en kvinde.

- Det er meget vigtigt at sende et signal om, hvor vigtigt det er at anerkende den betydningsfulde rolle, kvinder har spillet for vores nationale historie og liv i virkelig lang tid. Faktisk fra begyndelsen, siger finansminister Jack Lew.

- Det her er et symbol på dette, men symboler er også vigtige, fortsætter han.

Det ligger endnu ikke fast, hvilken kvinde der får æren. Det vil blive offentliggjort senere i år.

Alexander Hamilton vil fortsat være at finde på pengesedlen, skriver The Wall Street Journal, men det vil være i en "formindsket" udgave.

Den nye 10-dollarseddel vil blive afsløret i 2020, hvor 100-året for kvinders stemmeret i USA bliver markeret.

Den seneste kvinde på en amerikansk pengeseddel er Martha Washington. Hun var at finde på sedlen med en værdi af en dollar i slutningen af det 19. århundrede.

Også Pocahontas, en indfødt kvinde, der menes at have haft kontakt med den første engelske koloni i Jamestown, har været portrætteret på en pengeseddel. Hun var en blandt flere personer på den daværende 20-dollar i 1860'erne.

Det er de hidtil eneste to kvinder, der har prydet sedler i USA.

Jack Lew meddeler, at det formentlig vil være "en forkæmper for det inkluderende demokrati", der kommer til at være på den nye pengeseddel.

Amerikanere har sommeren over til at komme med bud på, hvilken historisk kvinde, de mener, at valget skal falde på, skriver The Wall Street Journal.

Der er ingen officiel liste, men bud som Eleanor Roosevelt, Harriet Tubman, der kæmpede for afskaffelse af slaveriet, og menneskerettighedsikonet Rosa Parks har været nævnt.

Det samme har Wilma Mankiller, der ledede Cherokee-indianerne.

/ritzau/