Historisk få nye huse

Tal fra brancheforeningen Dansk Byggeri viser, at 9.500 nye boliger forventes at blive påbegyndt i år.

Dermed er antallet af nybyggerier faldet til en fjerdedel af niveauet fra 2006, hvor tallet var 34.600 huse.

»Vi er nede på et absolut bundniveau, hvor der kun er nogle pensionsselskaber, som bygger lidt i nogle havneområder. Ellers er der fuldkommen lukket«, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Udviklingen bliver også bemærket i finansverdenen.

»Det er ikke en overdrivelse at sige, at boligbyggeriet er faldet ganske voldsomt. Det er en ret vild udvikling, vi er vidne til«, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Finn Bo Frandsen fra Danmarks Statistik har samlet tal, som går helt tilbage til 1949, og ikke et eneste år er der før blevet påbegyndt færre end 10.000 boliger.

Han har søgt i de mere sparsomme data fra før Anden Verdenskrig uden at finde tegn på, at byggeriet har været så lavt som nu.

Selv under den store depression i 1930erne lå byggeriet på næsten det dobbelte – i en tid, hvor der boede 2 millioner færre i Danmark.

»Vi er endt i en ond cirkel, hvor alle er tilbageholdende. Ingen vil bygge nyt, selv om mange bygninger i dag er utidssvarende indrettet og bruger alt for meget energi«, siger Finn Bo Frandsen.

Dagens Gossip