Historisk handelsaftale mellem EU og USA på vej

USA og EU er netop blevet enig om at indlede forhandlinger allerede i næste måned om øget frihandel og mindre protektionisme. Det er en aftale, som i bedste fald kan kaste enorme økonomiske gevinster af sig og blive den største handelsaftale, der nogensinde er indgået.

Hvor store gevinster en handelsaftale mellem EU og USA, som til sammen udgør halvdelen af global økonomi, kan skabe, er der stærkt delte meninger om.

Men det respekterede Ifo Institut i München i Tyskland har anslået, at det på længere sigt kan øge indkomsten per indbygger i USA med så meget som 13 procent, mens fremgangen i EU kan blive på fem procent. Europas-Kommissionen har talt om en stigning i europæisk eksport på over 25 procent, hvis det lykkes at skabe fælles regler og standarder i stort omfang.

Også den danske SRSF-regering har sagt, at Danmark vil få betydelige fordele i form af øget vækst og flere job, hvis aftalen falder på plads i lde kommende år.Oven i dette er USA også i gang med at skabe mere frihandel i Stillehavsområdet gennem den særlige »Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement.«

Det er en aftale om mere frihandel mellem blandt andet Chile, New Zealand, Singapore, Peru, Canada, Malaysia og USA. Japan har også ytret ønske om at komme med i denne aftale, men er endnu ikke draget ind i forhandlingerne.

Mange håber også på, at verdenshandelsorganisationen WTO igen får sat skub i den strandede Doha-handelsrunde. Det er muligvis ønsketænkning, eftersom uenigheden om selv små ting er stor mellem både nord og syd, samt øst og vest.

Men den 30. august i år tager den brasilianske diplomat Roberto Azevédo over som leder af WTO, efter franske Pascal Lamy. Det ser mange ser som en ny mulighed for at få skabt større enighed om gamle stridigheder.

Øget frihandel ser stadigt flere lande i det hele taget som en god vej ud af den aktuelle krise i stedet for alene at satse på finanspolitiske stimulanser, som øger de i forvejen store underskud på de offentlige budgetter mange steder. Men lige nu går det faktisk den gale vej. Tal fra WTO viser således, at den globale handel faldt med to procent sidste år, efter den dykkede med 5,2 procent i 2011. I år ventes den kun at stige svagt med 3,3 procent, hvilket er langt under den vækst på seks procent årligt, som blev set i mange år, før finanskrisen blussede op i 2008.

Samtidig er EU og Kina røget ind i en mindre handelskrig, efter EU lige som USA har indført told på solcellepaneler, som de anklager Kina og at støtte med statslige penge. Det har fået Kina til true med en told på europæisk vin, der især vil ramme Frankrig, Italien og Spanien.

Det har dog ikke kunnet ødelægge humøret hos den britiske premierminister David Cameron, der de sidste dage har været vært for det særlige G8-topmøde.

Her har David Cameron sagt, at alene aftalen mellem EU og USA vil blive den største nogensinde og større end alle andre handelsaftaler tilsammen.

Præsident for Europa-Kommissionen Jose Barroso sagde ved samme lejlighed, at aftalen kan øge velstanden i EU med 119 milliarder euro og med 95 milliarder euro i USA. Officielt er målet, at nå frem til en aftale næste sommer. Men det vil kræve store indrømmelser på begge sider af Atlanten og at uenigheden på områder som fødevarer, kulturprodukter, bilsikkerhed, forbrugerbeskyttelse og meget andet løses.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip