Historisk lille støtte til FN-missioner

Tallet er det laveste siden 1948. Under krigen på Balkan var op mod 1.500 danske soldater i aktion for FN.

Under VK-regeringen i 2010 og 2011 var 175 stationeret i Libanon, hvor de opererede indtil sidste år.

Det er en skuffende udvikling, mener Lave Broch, der er medlem af forretningsudvalget i den tværpolitiske interesseorganisation FN-Forbundet.

»Danmark skulle gøre en større indsats, men i stedet er der blevet skåret ned. Vi kunne godt tænke os, at Danmark var med til at genoprette en hurtig FN-udrykningsstyrke, som vi var drivkraften i tidligere. Når soldaterne er ude af Afghanistan, bør regeringen se på det«, siger han til avisen.

Det kan muligvis komme til at ske i løbet af den kommende uge.

Danske FN-styrker i spil til F’s styrke i Golanhøjderne mellem Israel, Libanon og Syrien og regeringen og Udenrigspolitisk Nævn tage stilling til, om Danmark skal bidrage til FN’s nye store fredsstyrke i det borgerkrigsplagede Mali, hvor opbygningen starter 1. juli – få uger før Danmark trækker hovedparten af sine styrker ud af Afghanistan.

»Vi har stået i to situationer, hvor FN kaldte, og det overvejer vi altid, specielt i en regering, der har i sit regeringsprogram, at vi gerne vil styrke den fredsbevarende indsats gennem FN«, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Forsvaret har ifølge Politikens oplysninger arbejdet med kun at sende et mindre antal danske stabsofficerer til det vestafrikanske land, udenrigsminister Villy Søvndal åbner nu for et mere markant dansk bidrag.

»Vi har en regeringserklæring om at gøre mere i FN-regi. Derfor er vi i gang med at overveje at bidrage til den fælles FN-Mali-styrke, som formentlig bliver fra august. Jeg vil tro, at Folketinget ender med at give grønt lys til, at vi deltager. Ikke med soldater på jorden, men der er nogle transportkapaciteter, vi kan hjælpe med. Hvis vi sender transportbidrag ud, så er det med 50 soldater, eller hvor mange det nu er,« siger udenrigsministeren.

Dagens Gossip