Historisk nedskæring i ulandsbistanden svækker Danmark

Skrevet af admin

20/11/2015

Dagens topnyheder

Det er en historisk nedskæring af ulandsbistanden, og det får ikke kun store konsekvenser for modtagerlandene, men også for Danmark.

Sådan lyder det fra seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Lars Engberg-Petersen, efter at de borgerlige partier torsdag præsenterede finansloven for 2016.

Her er der blevet skåret 2,9 milliarder kroner, men ifølge netavisen Altinget skal der også findes yderligere cirka 1,5 milliarder kroner af ulandsbistanden til modtagelse af flygtninge i Danmark.

- De udnytter muligheden for at anvende udviklingsbistanden på modtagelse af flygtninge i Danmark maksimalt.

- Hvis nu de opjusterer skønnet for, hvor mange asylansøgere, der kommer, vil endnu flere penge fra udviklingsbistanden bruges til det, siger Lars Engberg-Petersen.

Og det får ifølge Engberg-Petersen særligt to konsekvenser:

- Først og fremmest vil der blive brugt færre penge på langsigtet udviklingsbistand i fattige lande.

- Derudover er det endnu ikke blevet besluttet, hvor mange penge, man vil bruge, og det er noget af det værste for modtagerlandene. For så kan de ikke planlægge deres arbejde, da de ikke ved, hvor mange penge, de kommer til at få.

Men det kommer bestemt også til at svække tilliden til Danmark, vurderer Lars Engberg-Petersen.

- Vi kommer til at få en mindre stemme globalt, fordi det kommer til at virke som om, at vi trækker os tilbage fra det internationale samarbejde. Og det er en mærkelig prioritering i en tid, hvor det er vigtigt med globalt engagement.

- Det betyder, at vi kommer til at få et ringere udbytte af de penge, vi giver. Modtagerlandene vil nemlig engagere sig mindre, fordi de mister tilliden til, at de får hjælp, siger han.

/ritzau/