Historisk valg: Oppositionsleder Suu Kyi er i parlamentet

Efter et historisk valg i Myanmar er oppositionsleder Aung San Suu Kyi blevet stemt ind i landets parlament.

Det viser optællinger efter weekendens valg ifølge avisen Myanmar Times' liveblog om valget.

Avisen citerer landets valgkommission for det officielle resultat.

Aung San Suu Kyi har sikret sig sit sæde i en valgkreds i Yangon, der er Myanmars største by og tidligere hovedstad.

Det var på forhånd ventet, at Aung San Suu Kyi, som står i spidsen for oppositionspartiet NLD (National Liga for Demokrati) ville få en plads i parlamentet, efter at partiet fik overvældende opbakning fra vælgerne ved søndagens valg.

Valget er historisk, fordi det er Myanmars første frie valg i 25 år.

I 1990 fik Aung San Suu Kyi ligeledes en overbevisende valgsejr. Men den sejr ville det militære styre ikke acceptere. De overtog magten ved et kup og placerede Suu Kyi i husarrest.

I Yangon frygter man stadig, at historien vil gentage sig, og at det nuværende styre ikke vil anerkende Suu Kyis sejr.

Dog virker det sandsynligt, at oppositionslederens parti kan holde fast i magten denne gang, da det militære styre i Myanmar har været ramt af en række sanktioner fra det internationale samfund.

Sanktionerne har blandt andet betydet, at Myanmar ikke har kunnet deltage i internationale forsamlinger, og det vil det militære styre lave om på ved at introducere demokrati.

Det er dog en anden form for demokrati, end vi kender. Valget er blevet afholdt på et forfatningsgrundlag, som militæret selv har sat sammen.

Det betyder, at militæret på forhånd råder over 25 procent af pladserne i parlamentet, inden mandaterne fordeles. Samtidig står det skrevet, at man ikke kan blive præsident, hvis man har børn, der er udenlandske statsborgere.

Suu Kyi har to børn med en nu afdød brite.

/ritzau/

Dagens Gossip