Hjælp på vej til for tidligt fødte børn

Skrevet af Michael Lauritsen

06/02/2013

Dagens topnyheder

For tidligt fødte børn har forøget risiko for fedme, forhøjet blodtryk og sukkersyge senere i livet. Sygdommene opstår formentlig, fordi børnene ved fødslen har et umodent stofskifte.

Forskere fra Holbæk Sygehus og Odense Universitetshospital skal nu undersøge, hvad for tidligt fødte børn skal have at spise, for at man kan forebygge disse sygdomme.

Forskningsprojektet er et af i alt syv projekter, der har fået tildelt de første forskningspenge fra en fælles forskningspulje, som Region Syddanmark og Region Sjælland oprettede sidste år.

Projektet om de for tidligt fødte har fået tildelt 280.000 kr. I alt er der blevet uddelt to mio. kr. til de syv projekter.

- Interessen for at søge penge fra den nye forskningspulje har været meget stor. Der er kommet i alt 31 ansøgninger, og der er søgt om i alt 16,7 mio. kr. Det vidner om, at der er interesse for at samarbejde på tværs af Storebælt – også når vi snakker sundhedsforskning. Det kommer til at underbygge det gode samarbejde, vi i forvejen har med Region Sjælland, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst (V).
 
- Det har vist sig, at vi så rigtigt, da vi valgte at oprette en fælles forskningspulje. Der er kommet mange gode ideer til forskningsprojekter. Samarbejdet på tværs af Storebælt skal bidrage til at udvikle behandlingstilbuddene i begge regioner, så borgerne får bedre behandlinger. Det er den udvikling, vi kan skubbe i den rigtige retning med disse forskningsmidler, siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen.

Udover den fælles forskningspulje har de to regioner også indgået en aftale om medarbejderudveksling.

Her kan medarbejdere fra alle sundhedsfaggrupper på Odense Universitetshospital og på sygehusene i Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster, Ringsted, Roskilde, Køge og Holbæk søge om at komme på udveksling.