Hjemmepleje-firmaers konkurser gør ældre utrygge

Skrevet af admin

10/06/2015

Mest læste i dag

Ældre mennesker, der modtager hjemmehjælp fra en privat virksomhed, bliver stærkt berørt, hvis firmaet går konkurs. Det betyder nemlig, at den ældre ikke får besøg af sin faste hjemmehjælper, og det betyder meget for den enkelte.

Sådan lyder kritikken fra Ældre Sagen, efter at en undersøgelse fra FOA ifølge Politiken viser, at mindst 14 private plejefirmaer siden 2013 har været tvunget til at dreje nøglen om. Dengang gjorde politikerne gjorde det muligt for private firmaer at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne.

- Ældre mennesker har behov for at få den samme hjemmehjælper. De bliver konfuse. De bliver kede af det. Det er en stor sorg for dem, hvis de skal have en ny hjemmehjælper i de få år, de har tilbage at leve i. Det skaber utryghed, siger direktøren for Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, til Ritzau.

Konkurserne har store konsekvenser for både ansatte, berørte borgere og kommuner, som pludselig må bruge kræfter og penge på at "panikredde" en ældrepleje, de troede, de havde udliciteret, skriver Politiken.

Ifølge FOA risikerer kommunerne at skulle levere ældrepleje med en times varsel, når et firma går konkurs.

Men kommunerne er selv skyld i problemerne med udliciteringen, mener Ældre Sagen. Organisationen klandrer kommunerne for at tage de billigste tilbud fra de private firmaer. Det betyder, at hjemmeplejen bliver ringere, lyder det fra Ældre Sagen.

- Vi har sagt til kommunerne, at det ikke kan nytte noget, at man postulerer, at der er sket en forbedring af ældres sundhed over denne her periode.

- Kommunerne har ingen undskyldning for ikke at gennemføre en anstændig og effektiv hjemmehjælp, som vi havde det for fire-fem år siden, siger Bjarne Hastrup.

Kommunernes Landsforening vil overfor Politiken ikke blande sig i debatten på grund af valgkampen.

Flere eksperter siger til avisen, at det i dag næsten er umuligt at gøre ældrepleje til en forretning for de små og mellemstore firmaer.

/ritzau/