Hjemmeværnets grænsekontrollører kom godt fra start

Hjemmeværnets debut ved kontrolposterne langs den dansk-tyske grænse er forløbet gnidningsløst.

Sådan lyder det tirsdag middag fra både politiet og Hjemmeværnet, efter at et hold på 45 personer fra Hjemmeværnet blev indsat tirsdag morgen klokken 8 for at assistere politiet.

- Det, jeg har hørt og set, er, at det har været en fin start, siger oberst Flemming Agerskov, Totalforsvarsregion Syd, der er ansvarlig for Hjemmeværnets bidrag til opgaven med at udføre grænsekontrol.

Også fra politiets side er man indtil videre godt tilfreds med hjemmeværnsfolkenes indsats.

- Jeg synes, vi er kommet godt fra start. Det er klart, der er nogle små ting, der lige skal justeres, men overordnet er det gået fint, siger Brian Fussing, leder af Udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

- De ting, der har været, er småting, som eksempelvis hvor man skal møde ind og den slags. Men overordnet set er det gået fint. Og jeg er helt overbevist om, at når det her kommer op i gear, så får vi et godt samarbejde, siger Brian Fussing.

Flemming Agerskov supplerer med et højlydt grin:

- Hvor skal vi spise, hvor skal vi sove, og hvornår har vi fri. Har vi styr på det, kan vi også få styr på resten, lyder det bramfrit fra chefen for de hjemmeværnsansatte grænsekontrollører.

Bilisterne, der passerer grænseovergangen, kan skelne politiets kontrollører fra Hjemmeværnets kontrollører på uniformen.

Kontrollørerne fra Hjemmeværnet bærer camouflagefarvede bukser og skjorter samt en grøn baret på hovedet. Og på de gule refleksveste står der også Hjemmeværnet.

Det har ikke været noget problem at finde folk fra Hjemmeværnet, der har ønsket at skifte den frivillige indsats ud med en fast stilling for en periode.

I alt er der uddannet to hold med hver 45 personer, som skal aflaste politiet ved grænsen.

Hjemmeværnets folk har været på en ugelang uddannelse, hvor de har modtaget politimæssig træning til at varetage opgaven.

Ifølge Flemming Agerskov har de undervejs gennemgået en både politimæssig og militærmæssig screening.

- Og det gør, at jeg kan sige, at de folk, der nu står ved grænsen og hjælper politiet, dem kan både jeg og politiet stå fuldt inde for, siger Flemming Agerskov.

Hjemmeværnets kontrollører er under politiets kommando, og de bærer ikke våben og må ikke tilbageholde folk.

Senere på måneden ventes to hold med hver 17 personer fra Hjemmeværnet indsat ved havnene på Lolland og Falster, hvor færgerne fra Tyskland anløber.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført 4. januar og er blevet forlænget flere gange. Indtil videre varer kontrollen frem til den 12. november.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip