Hjemvendt forsvarsminister afviser ferie-kritik

Skrevet af admin

02/08/2015

Dagens topnyheder

Som ny minister er det vigtigt hurtigt at opbygge et godt forhold til de centrale organisationer og politikere på ens nye ministerområde. Især hvis man ikke i forvejen har en stærk profil inden for feltet.

Men i stedet for at opbygge tillid har Venstres nye forsvarsminister, Carl Holst, under sin tre uger lange sommerferie hævet et stort beløb på tillidskontoen.

Sådan må man læse de opsigtsvækkende hårde udmeldinger fra både forsvarets ansatte og fra regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, som søndag regnede ned over den tidligere formand for Region Syddanmark.

Måske øver den nye minister sig på at "stave til militær", lød det fra formanden for de menige soldater i Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther.

Han kritiserer den nye minister for kun at bryde radiotavsheden i sommerferien for at forsvare sin ret til en efterløn på 833.040 kroner fra jobbet som regionsformand.

Også Dansk Folkepartis erfarne udenrigsordfører, Søren Espersen, er barsk i sin kritik:

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Stort set hele regeringen er på én gang gået på ferie. Det er ikke acceptabelt, når der er tale om store og vigtige sager, sagde Søren Espersen, før Carl Holst kom på banen.

Det har især vakt forargelse, at de danske F-16-mekanikere for næsten en uge siden i et åbent brev til samtlige partiformænd fastslog, at kampflymissionen mod Islamisk Stat ikke kan fortsætte.

De gamle F-16-fly slår revner, og presset er nu så stort, at sygefraværet og stresstilfælde hober sig op blandt de flymekanikere, der vedligeholder de danske fly på basen i Kuwait, lød det.

Trods det åbne brev har forsvarsministeren ikke givet et klart svar på, om missionen skal fortsætte. Søndag brød Carl Holst så radiotavsheden.

Det skete blandt andet med en konstatering af, at han ikke selv har modtaget brevet fra mekanikerne:

- Jeg har ikke fået det brev. Skulle jeg svare på et brev, der er sendt til alle partiformændene? Det ved jeg ikke.

Spørgsmål: Men brevet har været omtalt i samtlige landsdækkende medier, og du er minister på området. Er det ikke dig, der må tage ansvaret for, at dine ansatte bliver hørt?

- Jo, men det er ikke mig, der har fået brevet. Jeg forsøger ikke at vaske hænder. Jeg forsøger bare at se fremad, og nu giver jeg udtryk for, hvad min holdning er, siger Carl Holst.

Han fastslår, at han vil afvente en planlagt militærfaglig vurdering i næste uge og samtaler med de øvrige partier i Folketinget, før der træffes en beslutning om, hvorvidt kampflyene måske midlertidigt eller permanent skal trækkes hjem fra oktober.

Trods kritikken mener Carl Holst ikke, at han har svigtet sit ansvar i ferien:

- Jeg har været væk i tre uger, og de er ikke er gået med, at jeg har ligget på en strand. Det er tre uger, som jeg ud over samvær med familien har brugt på at sætte mig ind i et nyt område for at få et helhedsbillede af forsvarsområdet og de nordiske anliggender.

- Jeg føler ikke, at jeg har været mentalt væk. Jeg har faktisk været meget nærværende. Både i forhold til de sager, der har været fremme, men også i forhold til andre sager som indkøb af jagerfly og hele det arktiske område.

Spørgsmål: Der er tale om et helt usædvanligt nødråb fra flymekanikere i den mest kampbaserede operation, vi har. Bør en forsvarsminister ikke være nærværende i den sag frem for at læse op på andre sager?

- Jo, jeg bilder mig også ind, at jeg har været nærværende i den sag.

Spørgsmål: Men forsvarets organisationer er ude og efterlyse et svar fra dig?

- Det vil ikke være fair, hvis jeg bare svarede uden at involvere mine politiske kolleger i forsvarskredsen og få et svar fra forsvaret selv. Det videre forløb skal bero på en militærfaglig vurdering, og den lægger jeg stor vægt på at få, siger Carl Holst.

Når det gælder det andet markante kritikpunkt - efterlønnen - står Carl Holst fast på sin ret

Han vil - som reglerne giver ham mulighed for - beholde de 833.040 kroner i efterløn, selvom han selv har sagt jobbet som regionsformand op for at komme i Folketinget.

Der ud over vil han ikke kommentere sagen.

- Nu vil jeg have fokus på mit arbejde som forsvarsminister, siger Carl Holst.

/ritzau/