Hjernescanning afslører hvilken sang du lytter til

Ved at aflæse hjerneaktiviteten kan hjerneforskere afkode, hvilket et stykket musik en forsøgsperson lytter til, skriver Det Jyske Musikkonservatorium i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem hjerneforskere fra Aarhus, Helsinki og Jyväskylä, og formålet er at finde frem til, hvordan hjernen reagerer på musik.

En række forsøgspersoner blev sat til at lytte til forskellige numre fra Beatles albummet Abbey Road, mens deres hjerner blev scannet.

Ved hjælp af computeralgoritmer kunne forskerne uddrage store dele af musikken.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør en hval tale som et menneske

Efterfølgende var det muligt for forskerne at sammenligne hjerneaktiviteten hos næste forsøgsperson med aktiviteten hos den tidligere og på den måde afgøre, hvilket stykke musik den nye forsøgsperson lyttede til, fordi hjernen reagerer ens på det samme stykke musik.

Forsøgene viste yderligere, at når musikken blev fulgt af tekst, skiftede hjernens behandling af den musikalske del fra venstre til højre hjernehalvdel. Det hænger ifølge forskerne sammen med, at venstre hjernehalvdel står for sprogbehandlingen. Og når venstre hjernehalvdel har travlt med at behandle sproget, så må højre hjernehalvdel stå for behandlingen af den musikalske del.

»Denne her forskning giver os en indsigt i, hvordan hjernen behandler musik under realistiske lyttebetingelser«, siger forskningsprofessor Peter Vuust i pressemeddelelsen, »og vil på den lange bane for eksempel kunne hjælpe os til at udvikle brugen af musik som sundhedsfremmende.«

Dansende kakadue satte forskere på arbejde

Af Videnskab.dk

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip