Hjort erkender: Lavere boligydelse til fattige ældre

Skrevet af admin

11/12/2015

Mest læste i dag

Flere tusinde pensionister med en årlig husstandsindkomst under 150.000 kroner står til at miste boligydelse med aftalen om næste års finanslov. Det skriver Jyllands-Posten fredag.

I 2020 bliver i alt 22.500 husstande ramt, viser regeringens egne beregninger.

Konklusionen er i modstrid med, hvad finansminister Claus Hjort Frederiksen forklarede på et pressemøde torsdag formiddag, hvor han blev konfronteret med hård kritik - fra blandt andre Ældre Sagen - af besparelserne på boligydelsen.

- Jeg synes, at det har været rimeligt, at vi hjælper de svageste. De dårligst stillede folkepensionister, og det vil sige op til en indkomst på 150.000 kroner, får en øget boligydelse, lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har forsvaret finanslovsaftalen med henvisning til, at de svageste fik mere.

Men regeringens beregninger, der tilsyneladende er lavet efter de udtalelser er fremsat, viser noget andet.

Ifølge Jyllands-Posten fremgår det her, at der i gruppen af pensionister i husstande med en samlet indkomst på under 150.000 kroner i 2020 er 22.500, der står til at miste op mod 6.000 kroner om året i boligydelse.

Torsdag aften erkendte Claus Hjort Frederiksen, at det ikke er alle, som får en fremgang i boligydelsen. Mens avisen fokuserer på år 2020 hæfter ministeren sig dog ved tallene for 2016, hvor en del får mere - og færre får mindre i boligydelse.

- 45.600 pensionister med en indkomst under 150.000 vil næste år få mere i boligydelse. Der er også en mindre gruppe på 14.200, som vil få lavere boligydelse, svarede finansministeren i en mail til Jyllands-Posten.

Regeringen har ifølge avisen udarbejdet beregningerne, efter at Ældresagen onsdag kritiserede aftalen om boligydelsen for at efterlade tusindvis af pensionister med lavere boligydelse.

Finansloven for 2016 skal efter planen tredjebehandles og vedtages 21. december.

DF's finansordfører, René Christensen, siger efter at have set de nye beregninger til Jyllands-Posten, at "det er en overraskelse". Partiet vil stadig stemme for finansloven, men kræver en genforhandling af den del af aftalen, der omfatter boligydelsen.

/ritzau/