Hjort før fremlæggelse af Dong-papirer: Højeste bud vandt

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger torsdag de øvrige bud på en aktiepost i Dong Energy for Finansudvalget.

Udvalget har bedt om at se buddene, fordi der er rejst tvivl om, hvorvidt den danske stat solgte for billigt til blandt andre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er der dog ikke noget at komme efter:

- For mig er der ingen tvivl om, at det var det bedste bud, der vandt. Det mener jeg også, at papirerne klart vil vise, siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Er sagen lukket, når Finansudvalget har set buddene?

- Nu fremlægger vi alle de bud, der var. Der var seks bud i første runde. Så fik man lov at studere Dongs økonomi, så var der to bud i anden runde.

- Det ene var Goldman Sachs, og det andet var PFA og ATP, der var gået sammen. Og så var der den endelig aftale, som blev indgået mellem de tre, nemlig Goldman Sachs, PFA og ATP. Og de bud bliver alle lagt frem, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Vi har lavet en læsevejledning, så man kan se de forskellige bud. Man vil kunne se, hvor stor en risiko man ville løbe, hvad de vurderede virksomheden til og så videre, siger Claus Hjort Frederiksen.

Hans eget parti Venstre står bag salget ligesom tidligere finansminister Bjarne Corydons parti, Socialdemokraterne. Til gengæld har der været skarp kritik af salget fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten, som ikke var med i aftalen om salget.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, siger på vej ind i Finansministeriet, at buddene burde lægges frem for uvildige.

Finansudvalgets medlemmer er nemlig underlagt tavshedspligt og kan derfor ikke videregive konkret kritik, hvis der grund til den:

- Vi mener, at vi bør have ombudsmanden ind i sagen, for vi mener ikke, at der er grundlag for at holde dokumenterne hemmelige eller pålægge os tavshedspligt. Men indtil det er afklaret, er jeg nødt til at overholde tavshedspligten, siger Pelle Dragsted.

Finansudvalgets medlemmer får nu mulighed for at se buddene igennem torsdag, hvorefter man kan komme tilbage fredag og tjekke oplysningerne. Derefter vil der være mulighed for, at Finansudvalgets medlemmer kan stille skriftlige spørgsmål til salget.

Claus Hjort Frederiksen har dog ingen forventning om, at Enhedslisten vil erkende, at Goldman Sachs gav det samlet set bedste bud.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, at Pelle Dragsted kommer ud og siger det. Der tror jeg, jeg kan hoppe på tungen, og så vil han stadig synes, det er for dårligt, siger Claus Hjort Frederiksen med et grin.

Han tilføjer, at der ikke har været andre bud, end dem som Finansudvalget nu får lov at se:

- Der har været et rygte om, at der har været nogle bud, som ingen har hørt om. Men jeg har spurgt ATP, om der lå et bud, og der har direktøren for ATP skrevet tilbage til mig og fastslået, at der ikke var noget ekstra bud, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Dagens Gossip