Hjort: Kommuner kan spare på veje og administration

Det er et "vilkår", at kommunerne skal finde besparelser på en procent af budgetterne hvert år, det såkaldte "omprioriteringsbidrag", fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Vi er nødt til at sikre, at de statslige og kommunale midler anvendes mest effektivt, siger Claus Hjort Frederiksen til TV2 News.

Kommunernes Landsforening (KL) fastslog onsdag, at besparelserne vil ramme kernevelfærden. KL har regnet ud, at besparelserne svarer til 42 minutters mindre hjemmehjælp om ugen eller 5000 færre lærere i folkeskolen.

Men Claus Hjort Frederiksen mener ikke, at det nødvendigvis bliver "de varme hænder", der bliver færre af.

- Der findes områder, hvor man kan finde det, uden at det går ud over de varme områder, for eksempel administration og veje, siger finansministeren.

Et af Venstres budskaber under valgkampen var, at der skulle være nulvækst i det offentlige forbrug, men at partiet netop ville prioritere velfærdsstatens kerneområder, såsom ældrepleje og skoler.

Derfor var formanden for KL, venstremanden Martin Damm, også noget overrasket over, at det fremgår af regeringsgrundlaget, at kommunerne skal spare.

- Nu har Venstre så dannet regering, og så skulle man da tro, at der højst ville være nulvækst. Men der er da ikke én af dem, der har sagt, at man ville køre med minusvækst, sagde han til Ritzau onsdag.

Claus Hjort Frederiksen fastslår, at de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi kommer til at ske med udgangspunkt i et krav om et "omprioriteringsbidrag".

- Det er et vilkår, at det bliver sådan. Vi kan ikke bare have det nuværende system låst fast i sektorer. Et moderne samfund kræver, at vi kan omprioritere.

- Alle kan jo gøre det bedre og få mere ud af ressourcerne.

- Lad os nu tage udgangspunkt i den ene procent og lad os drøfte det. Det kan jo være, at vi enes om at føre nogle af midlerne tilbage til kommunerne, siger finansministeren til TV2 News.

- Det har ikke noget med nulvækst at gøre. Det har at gøre med at vi er nødt til at få en fleksibilitet inden for sektorerne, lyder det fra finansministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip