Hjort tjekker Corydons arbejde i Finansministeriet

Venstre vil tjekke, om statskassen stemmer, fordi SR-regeringen for eksempel ville lette afgiften for el-biler, men ikke har fundet finansiering.

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), da han mandag afløser Bjarne Corydon (S) i Finansministeriet.

Derfor har Venstre-regeringen straks iværksat et kasseeftersyn "for at sikre, at hele råderummet i 2020-planen er til fri disposition, og at der ikke er truffet beslutninger, der ikke er finansieret", som det hedder i regeringsgrundlaget

- Vi har kunnet konstatere, at den afgåede regering har foruddiskonteret og lovet en række ting, men ikke har fundet finansiering. Man har for eksempel stillet i udsigt, at elbiler skal afgiftsfritages, siger Claus Hjort Frederiksen.

I valgkampen lovede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at hun havde 39 milliarder kroner til velfærd indtil 2020.

Bjarne Corydon mener ikke, at der er noget at komme efter med kasseeftersynet.

- Ikke det mindste. Det anser jeg som en ren politisk manøvre. Der er bestemt ikke noget at komme efter, når det gælder landets økonomi, siger Bjarne Corydon.

I valgkampen revsede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, SR-regeringen for at snyde på vægten.

Løkke var bekymret, fordi SR-regeringen lod statens underskud vokse til tre procent af bruttonational­produktet, som er EU's loft.

SR-regeringen fik ved "pensionsfinten" over 100 milliarder kroner i indtægter ved at fremrykke skatten på kapitalpensioner og LD-midler. Samtidig faldt statens underskud under EU's loft på tre procent.

Et kasseeftersyn er brugt før. I oktober 2011 fandt daværende økonomiminister Margrethe Vestager (R) et større statsunderskud fra VK-regeringen. I efteråret 1982 lavede Schlüter-regeringen et kasseeftersyn på Anker Jørgensens (S) regering.

 

/ritzau/

Dagens Gossip