Hjort: Vi ignorerede ikke EU-advarsler om børnecheck

Det var embedsmændenes bord at sørge for, at det toårige optjeningsprincip for børnechecken var i overensstemmelse med EU-reglerne.

Derfor afviser VK-regeringens daværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), at politikerne ignorerede advarslerne om, at der kunne være tale om diskrimination, hvis forslaget blev vedtaget.

- Vi så ikke gennem fingrene med nogen advarsler. Vi har bedt embedsmændene om at arbejde med de her ting.

- Når det arbejde er færdigt, får man resultatet og vurderingen, og der var vurderingen, at det her holdt sig inden for reglerne, siger han til Ritzau og uddyber:

- Vi har et internt arbejde kørende en række ministerier imellem. Til sidst bliver konklusionen, at et toårigt optjeningsprincip ikke er i strid med EU-reglerne. Så kører lovforslaget. Der er jo ikke stukket noget under bordet.

Ifølge både Berlingske og Information fik VK-regeringen flere advarsler, da den i 2010 forberedte lovforslaget, der skulle indføre det såkaldte optjeningsprincip i forhold til børnechecken.

Blandt andet skrev Pensionsstyrelsen, der havde til opgave at rådgive på området, til Skatteministeriet, at optjeningsprincippet kunne betragtes som diskrimination, der er forbudt ifølge fællesskabsretten.

Derudover blev en advarsel om, at loven risikerede at være i strid med EU-retten, ifølge Berlingske redigeret ud af lovforslaget, fordi det "ville se uhensigtsmæssigt ud".

Claus Hjort Frederiksen kan dog ikke komme i tanke om, at han har hørt om juristernes advarsler i forløbet.

- Jeg kan ikke huske, at jeg har hørt det, men jeg kan heller ikke afvise det, siger han.

Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere skulle have haft bopæl eller beskæftigelse i mindst to år i Danmark for at modtage fuld børneydelse, men ifølge EU-Kommissionen har EU-borgere ret til ydelsen, så snart de får arbejde i landet.

Det har ikke været muligt at få en reaktion fra Venstres formand, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Venstre oplyser, at det er Claus Hjort Frederiksen, der tager sig af denne sag.

/ritzau/

Dagens Gossip