HK: Beskæftigelsesreform kan ende i samtalecirkus

Skrevet af admin

26/09/2014

Dagens topnyheder

Fagforbundet HK advarer mod, at ledige kan blive tvunget til samtaler, selv om de reelt ikke har brug for det. Som regeringens beskæftigelsesreform ser ud nu, kan ledige se frem til ni samtaler på seks måneder, uanset om den ledige har brug for dem eller ej.

Regeringens beskæftigelsesreform er sendt i høring fredag. Og HK's næstformand, Mette Kindberg, er ikke i tvivl om, hvad HK's høringssvar skal indeholde:

- Det er al ære værd, at reformen lægger op til at afskaffe bureaukrati og lægge vægt på den enkelte lediges behov, men tvungne samtaler går stik imod de intentioner. Alle ledige skal presses igennem samme samtaleskabelon uanset hvad, siger Mette Kindberg i en kommentar til reformen.

- Det er bureaukratisk og tager på ingen måde hensyn til den enkelte. For eksempel skal de mange ledige, der allerede har skaffet sig job i løbet af de første måneder og bare venter på at komme i gang, igennem samtalerne. Det er spild af tid, siger hun.

Alene i HK vil reformen betyde, at a-kasserne skal lave 40.000 flere samtaler pr. halve år end i dag, hvor de ansatte i forvejen har 58.000 samtaler på seks måneder.

- De fleste af HK's ledige medlemmer har ikke brug for samtalerne. De kommer til gengæld til at optage den tid, vi ellers kunne have brugt på dem, der virkelig har brug for dem. Det giver ingen mening og er en dårlig løsning for de ledige, siger Mette Kindberg.

I stedet mener man i HK, at a-kasserne skal have lov til at sortere de ledige allerede ved den første samtale. Det kan ske via et digitalt spørgeskema, der skal udfyldes ved første møde. Svarene her kan give et klart fingerpeg om, hvem der har brug for mest hjælp.

- Otte ud af 10 HK-ledige vender i svingdøren til a-kassen i løbet af det første halve år. Og de gør det helt af sig selv. Det er da dumt, hvis vi bruger alle kræfterne på lovpligtige samtaler med dem, siger Mette Kindberg.

- Vi vil hellere bruge flere kræfter på de to ud af 10, der har stor brug for hjælp til at komme videre, siger hun.

/ritzau/