HK'ere: To års dagpenge er for lidt

Dagpengereformen betyder, at mange a-kassemedlemmer er bekymrede for, at de kommer til at ryge ud over dagpengekanten og miste retten til dagpenge ved ledighed.

Blandt HK/Privats medlemmer er næsten hver tredje bange for, at de ikke kan finde et job inden for en toårs periode, og at de dermed risikerer at løbe tør for dagpenge. Det viser en undersøgelse blandt 1386 medlemmer af HK/Privat, gennemført af Epinion.

- Det er gyselige tal. Risikoen for arbejdsløshed er blevet en meget ubehagelig virkelighed for almindelige mennesker, og frygten har sat sig fast i familierne, siger formanden for HK/Privat, Simon Tøgern.

Formanden påpeger, at frygten for at vil få nærmest en "lammende effekt", når den breder sig i samfundet. Og det vil påvirke hele samfundsøkonomien negativt.

- Her og nu skal der under alle omstændigheder satses på uddannelse og på en lempelse af optjeningsretten til dagpenge, så folk kan se den umiddelbare effekt i at tage kortere, for eksempel sæsonbetonede job, siger han.

HK/Privat kræver blandt andet af politikerne, at uddannelse skal forlænge dagpengeperioden, jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde til genoptjening af dagpengerettighederne, og 26 ugers arbejde skal udløse en ny dagpengeret.

- Det er beskedne krav, og slet ikke nok til at løse hele problematikken. Men her og nu vil det hjælpe mange tusinder på vej, påpeger Simon Tøgern.

Ud over at så mange er bange for at miste dagpengene, er næsten hver fjerde af HK/Privats medlemmer bange for at blive fyret. Og hele 26 procent har oplevet fyringer begrundet i krisen på deres egen arbejdsplads inden for det seneste halve år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip