HK'ere skal give politiet tid til at bevogte grænsen

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

HK'ere kan aflaste det pressede danske politi, som dagligt sender hundredvis af betjente til den danske grænse mod syd.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkeparti og SF, efter at politiet til Ritzau har fortalt om nedslidte betjente og besvær med at nå det almindelige politiarbejde.

- Politiet skal aflastes her og nu. Vi er nødt til at tage presset af betjentene, som arbejder meget, meget hårdt. Det, man bør gøre, er at se på, om der er politiopgaver, som andre faggrupper kan tage sig af, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Det behøver ikke nødvendigvis være uniformerede medarbejdere, som sidder i fotovogne eller tager sig af paskontrollen, mener han. Også it og administrative opgaver kan HK'ere tage sig af, siger retsordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen.

- Man hører desværre, at der ikke er tid til alt fra borgernær kriminalitet til økonomisk kriminalitet. Man kan lave en analyse af, om man i højere grad kan prioritere opgaver, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Politiet har allerede fået bevilget milliarder, påpeger retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen.

I efteråret indgik regeringen sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative en aftale på politiområdet.

Her blev der blandt andet åbnet for et større optag på politiskolen og omstrukturering, så 700 betjente bliver frigivet til såkaldte "kerneopgaver".

- Det er selvfølgelig ikke tiltag, som virker fra den ene dag til den anden. Det kan være, man bliver nødt til at prioritere i de enkelte kredse, indtil det slår igennem. Vi har desværre ikke et ekstra politikorps, vi kan sætte ind, siger han.

Torsdag forlængede regeringen grænsekontrollen. Den har svigtet ved ikke at gå forrest for en fælles løsning på flygtningekrisen, mener retsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

- Vi synes ikke, at kontrol ved de nationale grænser er løsningen. Så længe vi bare plejer vores eget, må vi tage den her opgave på os. Men det er klart, at det ikke er holdbart for politiet i længden, siger hun.

SF kalder grænsekontrollen "begrædelig".

- Vi mener, at man skal sige: Ja, vi vil være med til at finde en fordelingsløsning og en fælles asylpolitik i Europa, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Regeringen arbejder hårdt på at finde en fælles løsning, mener Preben Bang Henriksen.

- Men det er ikke noget, der kommer hverken i dag eller i morgen. Det er ikke noget, der vil løse situationen hos Nordjyllands Politi i dag, siger han.

/ritzau/